"Ενημερωτικό χαρακτήρα" απέδωσαν στη σύσκεψη των αρχηγών για τις αποκρατικοποιήσεις, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Η απόφαση είναι η όποια αποκρατικοποίηση να γίνει με κανόνες νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας, τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα η σύσκεψη των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στο μέγαρο Μαξίμου, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Τάκης Αθανασόπουλος.
Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισαν τη σύσκεψη ενημερωτική, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η ενημέρωση αφορούσε "τα 10 ωριμότερα έργα" και ότι ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον γ.γ. της κυβέρνηση την εκπόνηση ενός νομοσχεδίου που θα περιέχει 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρώτη φάση στην αποκρατικοποίηση των:
ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ ΙBC (2 κτίρια)
Κασσιόπη (Κέρκυρα)
Αφάντου (Ρόδος)
Ελληνικό
48 ακίνητα – φιλέτα.
Η αποκρατικοποίηση των Κρατικά Λαχεία και ΟΠΑΠ θα γίνει σε επόμενη φάση και όταν διασφαλισθεί τίμημα ανάλογο της πραγματικής αξίας των δύο εταιρειών.
Όπως ανέφερε σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η νέα ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ενημέρωσε τους αρχηγούς για τα σχέδια και τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη βάση της "πολύ σημαντικής προεργασίας που έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες".
"Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες του Ταμείου" τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων απολύτως συνδεδεμένο με την προσπάθεια της χώρας να ανασχέσει την ύφεση, καθώς και με άλλα επενδυτικά προγράμματα και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
"Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τη δύσκολη όψη των δημοσιονομικών μέτρων στη χώρα μας, αλλά για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, για το πώς μπορούμε να κάνουμε το κράτος μας μικρότερο, εξυπνότερο, πιο φιλικό για τις επενδύσεις, την απασχόληση, τον πολίτη" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αρνητικής εικόνας που έχει καλλιεργηθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Επρόκειτο για μια ενημερωτική διαδικασία, με αναφορά στα προωθούμενα μεγέθη των αποκρατικοποιησεων χωρίς να υπάρξει καμία εξειδίκευση, δήλωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε ότι η απόφαση που υπάρχει είναι "η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις, με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας".
Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης είπαν ότι δεν έγινε συζήτηση επί των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. "Δεν έγινε καμία συζήτηση για τα ζητήματα αρμοδιότητος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζει την έκθεση που θα υποβάλει στην τροικα και θα μας ενημερώσει το επομενο διάστημα" είπε ο κ. Κουβέλης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι έγινε κουβέντα ια το θέμα της λαθρομετανάστευσης, γιατί -όπως ανέφερε- "πρέπει η εφαρμογή του νόμου, η επιβολή της νομιμότητας, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το κέντρο της Αθήνας, για τη νομιμότητα και την ασφάλεια στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, να εφαρμοστεί έτσι ώστε να μην μεταφέρεται το πρόβλημα σε άλλες περιοχές και σε άλλες πόλεις". Παράλληλα, είπε ότι υπήρξε συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. "Θέλουμε να βρεθούν λύσεις που θα διευκολύνουν την τοπική αυτοδοίκηση να παίζει τον ρόλο της πρόπνοιας και της κοινωνικής συνοχης", γιατί βρίσκεται κοντά στον πολίτη, ανέφερε.
Για αύριο στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μία ακόμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με βασικό θέμα την κατάσταση που επικρατεί στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου. Στην κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχει προσανατολισμός προς δημιουργία ενός ενιαίου φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Η σύσκεψη των αρχηγών πυροδότησε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Επικίνδυνο για τη χώρα χαρακτηρίζει το έργο της σημερινής κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οξείες ανακοινώσεις υπήρξαν και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ.