Συμφωνία σε μέρος από τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ φαίνεται πως κλείδωσαν στην συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει συσκέψεις για τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Σε συμφωνία με την τρόικα για μέρος του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, στην τελική συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί της Κυριακής, με την οποία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων. Αφορούν κοινά αποδεκτά μέτρα και εξιδείκευση κυρίως στις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία.
Σε όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει την επεξεργασία του σχεδίου των περικοπών προκειμένου να αποστείλει νεώτερα στοιχεία, ενώ έως την επόμενη Παρασκευή η τρόικα θα απαντήσει στην ελληνική πλευρά για τα ισοδύναμα που έχει προτείνει, προκειμένου αφενός να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι συζητήθηκαν οι οικονομικές πολιτικές που χρειάζονται για την ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών.
"Οι συζητήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπήρξε συνολική συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στη δουλειά τους στη διάρκεια του επόμενου μήνα και οι ομάδες εργασίας της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης έκλεισε με κατ' αρχήν συμφωνία σε ένα μέρος από τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του πακέτου θα έχει γίνει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο στόχος για περικοπές 5 δισ. ευρώ μόνο από το υπουργείο Εργασίας, παρέμεινε αμετάβλητος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, "υπήρξε εξειδίκευση μέτρων αλλά υπάρχει ακόμα σημαντικό 'κενό' αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ".
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: "Ήταν καλή η συνάντηση. Κάναμε μεγάλη πρόοδο. Θα επιστρέψουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου".
Αν και όλα τα σενάρια περικοπών παραμένουν επί του παρόντος στο τραπέζι, οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν το τελευταίο λόγο για μέτρα που αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα συνταξιοδοτικών και μισθολογικών δικαιωμάτων.
Τα μέτρα που "καίνε" είναι:
Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ
Η κατάργηση του υπολοίπου 13ης – 14ης σύνταξης
Η μείωση των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ από το πρώτο ευρώ
Η κατάργηση του υπολοίπου 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο.
"Πολιτικά θα είναι δύσκολο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αλλά οι τελευταίες εκλογές ήταν μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο απόψεις και κέρδισε η πλευρά υπέρ του ευρώ. Αυτή τη φορά υπάρχει η πολιτική αποφασιστικότητα να το κάνουμε" δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Αντιδράσεις
Για αναμενόμενα αποτελέσματα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνάντηση σε ανακοίνωσή του. "Η σημερινή συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, με βασικό θύμα την υγεία, και ο κατάλογος με τα μέτρα δεν έχει τέλος. Οι δήθεν 'σκληρές' διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν ποτέ και δεν ήταν άλλωστε στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία σε αγαστή συνεργασία και συνευθύνη με την τρόικα, συνεχίζει το δρόμο της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής του καταστροφικού μνημονίου, επισφραγίζοντας το έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας" αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μιλούν για "όνειρο Αυγουστιάτικης νύχτας" αναφερόμενοι στα "περίφημα ισοδύναμα μέτρα". Και προσθέτουν: "Τα διαφήμιζε η κυβέρνηση των προθύμων εταίρων για εσωτερική κατανάλωση. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, η τρόικα εξωτερικού δίνει παραγγελίες στο οικονομικό επιτελείο οι οποίες γίνονται αποδεκτές ασμένως και αδιαμαρτύρητα".