Ένα 48ωρο με μαραθώνιες συνεδριάσεις θα περάσουν το οικονομικό επιτελείο και οι επιτελείς των υπουργείων που θα σηκώσουν το βάρος των περικοπών του πακέτου των 11,5 δισ με σκοπό να εξειδικευτούν τα μέτρα.
Ένα 48ωρο με μαραθώνιες συνεδριάσεις θα περάσουν το οικονομικό επιτελείο και οι επιτελείς των υπουργείων που θα σηκώσουν το βάρος των περικοπών του πακέτου των 11,5 δισ με σκοπό να εξειδικευτούν τα μέτρα.
Μεγαλύτερες περικοπές στο Δημόσιο ζητά πιεστικά η τρόικα καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο εξοικονόμησης δαπανών. Στην Υγεία, ο πήχης των περικοπών ανέβηκε στα 1,2 δισ ευρώ μόνο για το 2013, από τα 600 εκατ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2013- 2014, ενώ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητά επιπλέον περικοπές έως και 1 δισ ευρώ, πέρα από τα 1,650 δισ ευρώ που έχουν ήδη περικοπεί.
Μάλιστα ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: "Αυτές τις ώρες που μιλάμε καταβάλλεται μια τεράστια και πολύ δύσκολη προσπάθεια για να υπάρξουν και άλλες περικοπές για να προσεγγίσουν το 1 δισ ευρώ, νέες περικοπές. Όπως επίσης γίνεται μια πολύ δύσκολη προσπάθεια να προσφερθούν ισοδύναμα ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω μείωση των μισθών και των εισοδημάτων, των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις".
Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ακόμα μια σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με τη συμμετοχή κλιμακίων από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την τρόικα. Η μεγάλη "μάχη" αναμένεται να δοθεί στο θέμα των ισοδυνάμων καθώς η τρόικα ζητά να ληφθούν μέτρα που θα μπορεί εύκολα να ελέγξει την εφαρμογή τους σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που έχει προτείνει μια επιπλέον μείωση της τάξης του 0,5% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τόνιζε: “Είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Δεν είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Θέλουν ισοδύναμα που να μπορούν να τα παρακολουθούν εύκολα”.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν τονίσει πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε περαιτέρω πίεση στους ιδιώτες αλλά και αύξηση στα χρέη του δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σκληρή αναμένεται να είναι και η διαπραγμάτευση όσο αφορά στα ειδικά μισθολόγια και τον αριθμό των δόσεων για την εφορία.
Αναφορικά με το θέμα των δόσεων στην εφορία η τρόικα φοβάται "άνοιγμα" της τρύπας στον προϋπολογισμό και ζητά όχι ισοδύναμο φορολογικό μέτρο, αλλά περισσότερες περικοπές δαπανών. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει το οικογενειακό εισόδημα για να εξασφαλιστούν να μειωθεί από τις 100.000 στις 60.000 και ο μέγιστος αριθμός δόσεων να είναι 7.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι δεν αποκλείεται ούτε την Κυριακή η κυβέρνηση να λάβει οριστική απάντηση για τα δύο αυτά θέματα.
Ενδεικτικό της δυσκολίας που έχει συνολικά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, είναι ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Έλενας Ράπτη, σημείωσε ότι η επιδιωκόμενη μείωση του ΦΠΑ θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση θέλω να παρατηρήσω ότι όπως έχει διατυπωθεί στην προγραμματική διακήρυξη των τριών κομμάτων που την υποστηρίζουν έχει πρόθεση να μειώσει το ΦΠΑ εστίασης στην προηγούμενη κλίμακα. Η χρονική στιγμή λήψης και εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης είναι συνάρτηση της ανάγκης για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας".
Την ίδια ώρα, με νέα συνέντευξη του ο Φίλιπ Ρέσλερ έριξε λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα προκαλεί σκεπτικισμό και προειδοποιώντας με διακοπή της χρηματοδότησης.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος αναφέρει: "Η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, οι δείκτες ανταγωνιστικότητας βελτιώνονται όπως και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι όλα μαύρα, εγώ βλέπω φως στην άκρη του τούνελ".