Διάλογο εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού και την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης προτείνει ο υπουργός Εργασίας.
Διάλογο εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού και την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης προτείνει ο υπουργός Εργασίας.
Ο Γιάννης Βρούτσης στην επιστολή που απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους επισημαίνει ότι στην παρούσα συγκυρία θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό αντί των αυξήσεων που που έχουν ήδη προτείνει οι εργοδοτικές οργανώσεις εμπόρων και βιοτεχνών να προσλαμβάνεται 1 άνεργος για κάθε 5 που απασχολούνται και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αν δεχθούμε υποθετικά ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού από τα επίπεδα των 586 στα 701 ευρώ – δηλαδή κατά 19,62% – τότε θα μπορούσε εναλλακτικά αντί αυτής της αύξησης να προσλαμβάνεται ένας ακόμα εργαζόμενος για κάθε 5 που απασχολούνται σήμερα".
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία" η τρόικα εξακολουθεί να θέτει θέμα μείωσης του κόστους των υπερωριών αλλά και του ύψους των αποζημιώσεων. Οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ήδη επισημάνει από τις 3 Φεβρουαρίου με επιστολή που απέστειλαν μαζί με τη ΓΣΕΕ στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, την ανάγκη διασφάλισης των κατώτατων μισθών καθώς και του 13ου και 14ου. Ήδη έμποροι και βιοτέχνες προτείνουν ο κατώτατος μισθός από τα 586 ευρώ να διαμορφωθεί στα 701 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν τον Ιανουάριο του 2009.
Θέματα του διαλόγου είναι:
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που το 2012 μόνο για το ΙΚΑ εκτιμάται σε 5 δισ. ευρώ
Η αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας η οποία έφθασε στο 30% του συνόλου του εργατικού δυναμικού, δηλαδή περίπου στο 1 εκ άτομα.