Ιδιαίτερα υψηλοί ήταν οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναφορικά με την αλλαγή στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, αλλά πέρασε επί της αρχής. Κόντρα Λοβέρδου, Αρβανιτόπουλου και Παπαθεοδώρου. Καταψήφισε ο Γ. Παπανδρέου.
Ιδιαίτερα υψηλοί ήταν οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναφορικά με την αλλαγή στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και από την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.
Το νομοσχέδιο πέρασε το βράδυ από τη Βουλή επί της αρχής με 163 "ναι" και 101 "όχι", ωστόσο μεταξύ των αρνητικών ψήφων συγκαταλέγονται και εκείνες έξι κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. "Όχι", ψήφισαν ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Γ. Ντόλιος και ο Σ. Κεδίκογλου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε για πρώτη φορά τον λόγο μετά την παραίτηση του από την πρωθυπουργία, επέκρινε την κυβέρνηση για τις αλλαγές στο νόμο και πρόσθεσε: "Έρχεστε να αλλάξετε έναν νόμο που ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής γιατί σας πίεσαν ποιοι; Οι πρυτάνεις. Ποιο είναι το δίδαγμα για τον ελληνικό λαό; Για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς αλλά και για κάθε άλλη συντεχνιακή ή άλλη απαίτηση; Ότι το κοινοβούλιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά έρμαιο εξωθεσμικών βουλήσεων".
Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, για "ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα" και συνέχισε σε έντονο ύφος: "Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης διότι ο προηγούμενος νόμος και μεταρρυθμιζόμενος σήμερα με την παρούσα αντιμεταρρύθμιση ψηφίστηκε εδώ μετά από 18 μηνών προκοινοβουλευτική, διαβουλευτική διαδικασία. Τα πράγματα έγιναν σαφή όταν διορίστηκε ως υφυπουργός Παιδείας ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος όταν η Βουλή μας εψήφισε με 255 ψήφους τη μεταρρύθμιση είχε πει ότι ο νόμος θα μείνει ένα χαρτί με γράμματα και δεν θα εφαρμοστεί. Είναι ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα. Θα πρέπει να τα πάρετε πίσω και πριν τα πάρετε πίσω θα πρέπει να πείτε στην εθνική αντιπροσωπεία ποιος σας νομιμοποίησε να ασκήσεται αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία".
Ακολούθως ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος πήρε το λόγο και επέστρεψε το χαρακτηρισμό περί "ευκαμψίας" στον κ. Λοβέρδο και πρόσθεσε: "Εξεπλάγην δυσάρεστα από την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και οι εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει είναι απολύτως λανθασμένες. Πρώτα από όλα του επιστρέφω αυτό που είπε για ευκαμψία απέναντι στις συντεχνίες. Δεύτερον είναι απολύτως ανακριβής όταν μιλάει για αντιμεταρρύθμιση. Αυτό που κάνουν αυτές οι ρυθμίσεις είναι να εφαρμόσουν το σκέλος του νόμου. Προφανώς δεν παίρνω πρωτοβουλίες από μόνος μου. Σέβομαι τις δημοκρατικές διαδικασίες, υπήρξε συνάντηση δύο φορές της τρικομματικής επιτροπής με τους αρμοδίους σε θέματα Παιδείας των κομμάτων και τα θέματα αυτά συζητήθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς και συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί."
Σε έντονο ύφος ήταν και η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος τόνισε: "Η εφαρμογή του νόμου αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τις αδυναμίες από τη μια πλευρά που έρχεται να ανατάξει η νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχει να κάνει και με κάτι άλλο. Με την πεποίθηση ότι με αυτά τα εργαλεία μπορεί να ανοίξει το Πανεπιστήμιο γιατί αυτό ενδιαφέρει όλους μας. Όσο για το υπονοούμενο περί εκφραστών οργανωμένων συμφερόντων πιστεύω αυτονόητα ότι αυτό θα πρέπει να το ψάξουμε αλλού και όχι στην παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας".
Επικριτικός ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, ο οποίος τόνισε: "Είμαστε απολύτως αντίθετοι στον νόμο, προφανώς και θα τον καταψηφίσουμε δεν σταματάμε εκεί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα άλλο πανεπιστήμιο και να είστε σίγουροι ότι και αυτός ο νόμος στην πράξη δεν θα περάσει".