Αποφασισμένοι να δράσουν για να στηρίξουν την Ευρωζώνη και το ευρώ δήλωσαν Ολάντ και Μόντι, μετά από γεύμα εργασίας στο Παρίσι. "Θα κάνουμε τα πάντα" για να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις που έλαβε το πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, είπε ο Ολάντ. "Δεν επιτρέπεται ούτε λεπτό απροσεξίας" τόνισε ο Μόντι.
Αποφασισμένοι να δράσουν για να στηρίξουν την Ευρωζώνη και το ευρώ δήλωσαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, μετά από γεύμα εργασίας που είχαν σήμερα στο Παρίσι.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις που έλαβε το πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ολάντ, υποδέχθηκε τον Ιταλό πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησής του, ώστε να υπενθυμίσουν και πάλι τη βούλησή τους να κάνουν "τα πάντα ώστε να εφαρμοστούν κατ' αρχάς οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβουλίου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου".
"Να υπερασπιστούμε, να διαφυλάξουμε, να εδραιώσουμε την Ευρωζώνη και για να μπορέσουμε να εργαστούμε για την ακεραιότητά της, δηλαδή να ρυθμιστούν τα ζητήματα που τίθενται στο σημερινό πλαίσιο της Ευρωζώνης, που θα είναι η Ευρωζώνη του αύριο" συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
"Έγιναν -τόνισε ο κ. Ολάντ- ισχυρές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες απ' τον πρόεδρο της ΕΚΤ, από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θεωρώ ότι είναι σημάδι πως η Ευρωζώνη θέλει να διαφυλάξει αυτό που αντιπροσωπεύει, μια δύναμη μ' ένα ενιαίο νόμισμα, ικανό να δώσει συνοχή και σκοπό στην Ευρώπη".
"Συμμερίζομαι λέξη προς λέξη αυτά που είπε ο πρόεδρος Ολάντ" είπε από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι.
"Είναι τόσο ζωτικής σημασίας για όλους και τον καθένα από μας αυτό που διακυβεύεται, δηλαδή η σταθερότητα, η ισχύς της Ευρωζώνης, η ικανότητά της να συνεισφέρει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, ώστε δεν επιτρέπεται ούτε λεπτό απροσεξίας" σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ένα από τα σενάρια δράσης προβλέπει ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα εξοπλιστεί με απεριόριστη "δύναμη πυρός" και θα μπορεί να λειτουργεί ως τράπεζα. Θα μπορεί, δηλαδή, να λαμβάνει πιστώσεις χωρίς όριο από την ΕΚΤ καταθέτοντας ως εγγύηση ομόλογα των κρατών-μελών.
Οι Γερμανοί σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι απορρίπτουν το σχέδιο αυτό γιατί ισοδυναμεί με αμοιβαιοποίηση του χρέους και κοπή χρήματος από την ΕΚΤ, δηλαδή πληθωρισμό. Πιέσεις στο Βερολίνο να χαλαρώσει την άκαμπτη στάση του ασκούν και οι Αμερικανοί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για "θυελλώδεις καταστάσεις" στην αμερικανική οικονομία εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη, προέβλεψε όμως ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν το νόμισμά τους να "ξηλωθεί", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Ευρωζώνη, ακόμη 123.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τον Ιούνιο και οι άνεργοι ξεπέρασαν πλέον τα 17 εκατομμύρια 800 χιλιάδες.
Στην Ιταλία με την ανεργία σε υψηλό 13 ετών γίνεται συζήτηση για ακόμα ένα πακέτο μέτρων ύψους 6 δισ. ευρω.
Στην Ισπανία εν μέσω των κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται λόγος στην περιφέρεια της Καταλωνίας για μη καταβολή του μισθού του Ιουλίου σε 100.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Η τοπική κυβέρνηση λέει ότι εξαιτίας προβλήματος ρευστότητας δεν πρόκειται να καταβάλει τη συνεισφορά της σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλους φορείς.
Η εκκροή κεφαλαίων συνεχίζεται από την Ισπανία και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασε τα 160 δισ. ευρώ στους πρώτους πέντε μήνες τους έτους.