Με μηνύματα και από τις δύο πλευρές ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κ. Σαμαρά και Μπαρόζο στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τη βούληση της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και ζήτησε να μπει φρένο σε βλαπτικές δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ. Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν, είπε ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ζήτησε όμως να υπάρξουν "αποτελέσματα", ενώ έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό.
Με μηνύματα και από τις δύο πλευρές ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κ. Σαμαρά και Μπαρόζο στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τη βούληση της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και ζήτησε να μπει φρένο σε βλαπτικές δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ. Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν, είπε ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ζήτησε όμως να υπάρξουν "αποτελέσματα", ενώ έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό.
"Συμφωνήσαμε ότι θα εργαστούμε μαζί, προκειμένου οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο και η Ελλάδα να ξαναγίνει ανταγωνιστική και να επιστρέψει στην ανάπτυξη… Ο κ. Μπαρόζο αγαπάει τον τόπο μας και εμείς αυτό το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά.
Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει "σε διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρτικοποιήσεις και στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος" και ταυτόχρονα τη βούλησή της να κάνει "ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει και η αναγκαία ανάκαμψη".
Επιπρόσθετα, είπε ότι τόνισε στον κ. Μπαρόζο την ανάγκη "να αποφεύγονται δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που δυσκολεύουν την προσπάθεια" για επίτευξη των στόχων.
Στο πλαίσιο της δήλωσής του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέπτυξε την ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν και είπε ότι σε αυτά περιελήφθησαν τα μέτρα για τη διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, την επίσπευση συγχώνευσης ή κατάργησης δημοσίων οργανισμών, την αλλαγή του επενδυτικού κλιματος, την απορρόφηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων, την πραγματική περιστολή της φοροδιαφυγής, το άμεσο χτύπημα της γραφειοκρατίας, την επαναφορά της ρευστότητας και τη δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια, "σε όλα τα επίπεδα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι".
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι έθεσε στον συνομιλητή του το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και την ανάγκη να υπάρχει συντονισμένη αντιμετώπιση ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου και σημείωσε ότι συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε να υπάρξουν αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη λέξη αυτή τρεις φορές, και δήλωσε βέβαιος μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά πως αυτά θα υπάρξουν.
"Το κύριο ζήτημα -επισήμανε- είναι η υλοποίηση για να υπάρξουν αποτελέσματα. Για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων πρέπει να σταματήσουν οι καθυστερήσεις. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Οι πράξεις είναι πιο σημαντικές".
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό και είπε: "Ξέρω ότι πολλοί αισθάνονται ότι έχει χαθεί η ελπίδα, πολλοί είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν πολύ δύσκολες θυσίες και πάρα πολλοί διερωτώνται γιατί να πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα. Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, και συμφωνώ ότι κάποιες από τις προσπάθειες φαίνονται άδικες, αλλά καλώ τους πολίτες να λαβουν υπόψη το γεγονός ότι άλλες εναλλακτικές δυνατότητες θα είναι πιο δύσκολες για την Ελλάδα και θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας".
"Με τη δική μας υποστήριξη -πρόσθεσε- πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας, τις δομές και την οικονομία σας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η καλύτερη ελπίδα για επάνοδος στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη. Η παραμονή στο ευρώ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποφευχθούν χειρίοτερα δεινά για τον ελληνικό λαό κυρίως για ευπαθείς ομάδες".
Ο ίδιος επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν, λέγοντας πως "θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας" και στέλνοντας μήνυμα σε όσους μιλούν για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη -με το βλέμμα στις αγορές- είπε: "Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ευρωζώνης και θέλουμε αυτό να διατηρηθεί . Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχουν δηλώσεις με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί".
Ο κ. Μπαρόζο ξεκίνησε τις δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας "καλό φίλο" τον Αντώνη Σαμαρά και σημειώνοντας ότι εκτιμά την προσήλωσή του στην Ευρώπη και την αποφασιστικότητά του, ενώ έκανε αναφορά και στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, τους οποίους επίσης ευχαρίστησε για "την ισχυρή προσήλωσή τους στην Ευρώπη".
Μετά τη συνάντησή τους και τις κοινές δηλώσεις, οι κ. Σαμαράς και Μπαρόζο παρακάθησαν σε δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο οποίο μετείχαν στελέχη από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ο Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Χατζηδάκης, Σ. Κεδίκογλου και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά οι κ. Λαζαρίδης και Μουρμούρας. Από την πλευρά του κ. Μπαρόζο, παρόντες ήταν ο Χοστ Ράιχενμπαχ ο οποίος ήρθε στην Αθήνα ειδικά για τον σκοπό αυτόν, ο Ματίας Μορς και ο κ. Καμπράλ, που είναι σύμβουλος του κ. Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα, τρία χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή του, τον Ιούνιο του 2009.