Μεγαλύτερη του αρχικού σχεδιασμού εξοικονόμηση δαπανών αναζητείται στο πεδίο της Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών κυρίως στη λειτουργία των νοσοκομείων. Tο βάρος των προσπαθειών θα πέσει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών εξόδων στα δημόσια νοσοκομεία με συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
Μεγαλύτερη του αρχικού σχεδιασμού εξοικονόμηση δαπανών αναζητείται στο πεδίο της Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών κυρίως στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Για να υπάρξουν οι περικοπές των 600 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη "κλειδώσει" και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση το βάρος των προσπαθειών θα πέσει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών εξόδων στα δημόσια νοσοκομεία με συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
Ταυτόχρονα, η εντολή προς τους διοικητές των νοσοκομείων είναι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν στις παρεχόμενες υπηρεσίες από το ΕΣΥ.
Την Παρασκευή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχει την κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα, ενώ την ίδια ώρα ομάδα συμβούλων έχει αναλάβει να βγάλει το πόρισμα για το πώς θα αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα στον χώρο της υγείας από τις περικοπές.
Η εξοικονόμηση των 300 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλων 300 εκατ. ευρώ το 2014 σχεδιάζεται να γίνει με την ενοποίηση φορέων και με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του υπουργείου, ενώ στόχος είναι να μειωθούν κατά 10.000 οι κλίνες στα νοσοκομεία.
Η χαμηλή πληρότητα και η αποδοτικότητα περίπου 30 νοσοκομείων της χώρας βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας και καταρτίζεται σχέδιο που θα αλλάξει τον χάρτη της υγείας με συνενώσεις – καταργήσεις νοσοκομείων και μετακινήσεις προσωπικού.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που λόγω αδυναμίας των τοπικών δικτύων λειτουργεί κατά 80%.
Η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει για το 2012 τα 2 δισ. 880 εκατ. ευρώ, ωστόσο ήδη υπάρχει απόκλιση κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει άμεσα να επεκταθεί η συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και να αυξηθεί το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων στο 40% του συνόλου των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Οι έλεγχοι εστιάζουν στη σωστή κατανομή προσωπικού και πόρων, ενώ έχει ξεκινήσει και έρευνα για την αξιολόγηση των εργαστηρίων και κλινικών από ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την ίδια ώρα, τα προβλήματα στο σύστημα υγείας μοιάζουν με χιονοστιβάδα, από την έλλειψη κονδυλίων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΕΟΠΥΥ, που οικονομικά βρίσκεται "στο κόκκινο".
Οι γιατροί που συνεργαζονται με τον ΕΟΠΥΥ, με επιστολή τους στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, απειλούν ότι αν δεν πληρωθούν, θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο, κόβοντας και την πίστωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις και τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια.