Μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,63% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, με τους οποίους συναντήθηκε την Πέμπτη. Μάλιστα, η μείωση αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ.
Μείωση στα εφάπαξ του Δημοσίου κατά 22,63% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, με τους οποίους συναντήθηκε την Πέμπτη.
Μάλιστα, εκτός από τους 700.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, η μείωση αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ και οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 55.000.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εφάπαξ και η είσπραξη ποσού 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί ως λύση ούτε την αύξηση των φόρων, ούτε την αύξηση εισφορών, ούτε και την επιπλέον χρηματοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η αναλογιστική μελέτη καταγράφει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εισφορών που έχουν καταβληθεί και των εφάπαξ και επισήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί το εφάπαξ και για τους μελλοντικούς ασφαλισμένους.
Για την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης των εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας αποφάσισε την ενίσχυση του ΤΠΔΥ σε διοικητικό επίπεδο.
Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που επιβάλλεται στο εφάπαξ του Δημοσίου σε λιγότερο από 1 χρόνο, καθώς ήδη τον Οκτώβριο του 2011 είχε θεσπιστεί μείωση 20% για εκείνους που είχαν καταθέσει αιτήσεις το 2011 και 15% για εκείνους που κατέθεσαν το 2012.
Με την αναμονή για την απόδοση του εφάπαξ να ξεπερνά τα 2,5 χρόνια, είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που τελικά θα εισπράξουν εφάπαξ ακόμη και 43% χαμηλότερα. Πριν τις μειώσεις, το εφάπαξ ενός δημοσίου υπαλλήλου μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας έφτανε τις 61.696 ευρώ. Με την πρώτη μείωση του 20% τον Οκτώβριο του 2011 έπεσε στις 49.357 ευρώ και με τη νέα μείωση το εφάπαξ δεν ξεπερνά τις 38.000 ευρώ.
"Οδηγός" και για άλλους τομείς ασφάλισης;
Η μείωση των εφάπαξ του Δημοσίου σε ποσοστό ανάλογο με την υπέρβαση που κατέγραφε η αναλογιστική μελέτη, ανοίγει το δρόμο για σημαντικές μειώσεις και σε άλλους τομείς ασφάλισης με τις υπερβάσεις να φτάνουν ακόμη και το 80%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, από τους 37 τομείς απόδοσης εφάπαξ οι 22 δίνουν εφάπαξ μεγαλύτερα από τις εισφορές που εισπράττουν, σε ποσοστό από 2% έως 83%, ενώ 14 τομείς δίνουν εφάπαξ χαμηλότερα από τις εισφορές, από 5% έως 126%.
Οι υψηλότερες υπερβάσεις -εκός από το ΤΠΔΥ- καταγράφονται στους εξήςη τομείς ασφάλισης:
Φαρμακευτικών Εργασιών (63,9%)
Ταμείου Νομικών (52,2%)
Ξενοδοχοϋπαλλήλων (46,6%)
Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (42,3%)
Υπαλλήλων ΙΚΑ (40,9%)
Δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (40,3%)
ΤΑΠ ΔΕΗ (7,9%).
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Το ενιαίο επικουρικό ταμείο βρίσκεται στον αέρα καθώς θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, 3 από τα 5 ταμεία έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν, μεταξύ αυτών και το επικουρικό ταμείο του Δημοσίου.
Αντιδράσεις ΑΔΕΔΥ
Κώστας Τσικρικάς, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ: "Μας δηλώθηκε ότι για να δοθεί το 1,2 δισ. πρώτα θα γίνει μια επιπλέον μείωση του εφάπαξ κατά 22%. Αυτό είναι απαράδεκτο. Διεκδικούμε αυτό το 1,2 δισ. να δοθεί υπέρ του ταμείου για να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο".
Ηλίας Βρετάκος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ: "Χθες έγινε μια δήλωση από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσες σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα. Σήμερα, μια μέρα μετά, ανακοινώνεται από τον υπουργό Εργασίας 23% επιπλέον μείωση στα εφάπαξ. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την πολτική που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση".