Μετά τις συντάξεις και τα επιδόματα, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του υπουργείου Εργασίας βρέθηκε την Τετάρτη και το θέμα του επαναπροσδιορισμού των εφάπαξ, που θα γίνει με διαδικασίες - εξπρές, προκειμένου να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος των 2 δισ. ευρώ.
Μετά τις συντάξεις και τα επιδόματα, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του υπουργείου Εργασίας βρέθηκε την Τετάρτη και το θέμα του "κουρέματος" των εφάπαξ, προκειμένου να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος των 2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε συναντήσεις για το θέμα αυτό με τους διοικητές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, του ΤΕΑΔΥ και του Μετοχικού Ταμείου.
Ο επαναπροσδιορισμός των εφάπαξ για ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η οποία μάλιστα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει από τον Ιούνιο, θα γίνει με διαδικασίες-εξπρές και σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αποκλείουν την αύξηση των εισφορών για την ενίσχυση των ταμείων. Όπως έλεγαν, "η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των μνημονιακών της υποχρεώσεων για εξορθολογισμό των εφάπαξ στην κατεύθυνση της ανταποδότικότητας. Η αναλογιστική μελέτη που δείχνει τις υπερβάσεις στην καταβολή εφάπαξ θα αποτελέσει γνώμονα για τον εξορθολογισμό".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, από τους 37 τομείς απόδοσης εφάπαξ οι 22 δίνουν εφάπαξ μεγαλύτερα από τις εισφορές που εισπράττουν, σε ποσοστό από 2% έως 83%, ενώ 14 τομείς δίνουν εφάπαξ χαμηλότερα από τις εισφορές, από 5% έως 126%.
Οι υψηλότερες υπερβάσεις καταγράφονται στο ταμείο Φαρμακευτικών Εργασιών (63,9%), στο προσωπικό του Ταμείου Νομικών (52,2%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (46,6%), των υπαλλήλων ΝΠΔΔ (42,3%), των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (40,3%), των υπαλλήλων του ΙΚΑ (40,9%), του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (22,67%) και του ΤΑΠ ΔΕΗ (7,9%).
Στελέχη, πάντως, του υπουργείου Εργασίας δίνουν έμφαση και στην εκταμίευση των 1,2 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ενώ θα ληφθούν υπόψη τόσο η πρόταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) όσο και της ΑΔΕΔΥ.
Οι προτάσεις προβλέπουν την απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης στο ΤΠΔΥ, όπως επίσης και το 50% της εισφοράς των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς και να είναι απαραίτητη η συμπλήρωση 25 ετών προϋπηρεσίας για την απόδοση εφάπαξ, ενώ για 12 έως 24 έτη ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει έντοκα το σύνολο των εισφορών, για 6 έως 2 χρόνια έντοκα το 70% και από 6 χρόνια και κάτω να μην καταβάλλεται εφάπαξ.
Στο τραπέζι της συνάντησης με τους διοικητές των ταμείων βρέθηκαν τόσο η ανταποδοτικότητα του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου όσο και το θέμα του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το ΤΕΑΔΥ θα ενταχθεί τελικά στο ενιαίο ταμείο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) και των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και του κατώτατου μισθού.