Εμπόδιο σε μεγαλύτερες μειώσεις μισθών αλλά και στο κλείσιμο ξενοδοχείων έβαλαν εργαζόμενοι και εργοδότες στον τουρισμό καθώς υπέγραψαν νέα κλαδική σύμβαση μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων.
Εμπόδιο σε μεγαλύτερες μειώσεις μισθών αλλά και στο κλείσιμο ξενοδοχείων έβαλαν εργαζόμενοι και εργοδότες στον τουρισμό καθώς υπέγραψαν νέα κλαδική σύμβαση μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων.
Η νέα κλαδική έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου έως το τέλος του 2013 και καλύπτει 290.000 εργαζόμενους, ενώ προβλέπει τα εξής:
Βασικό μισθό – 15%
Διατήρηση επιδομάτων
Καμία αλλαγή σε θεσμικά δικαιώματα
Η υπογραφή κλαδικής σύμβασης βάζει φρένο σε απώλειες στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και το 40% σε περίπτωση που έχαναν κλαδικά επιδόματα είτε στο πλαίσιο της μετενέργειας, είτε με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Με τη μείωση 15% στον βασικό μισθό οι νέες κλίμακες διαμορφώνονται ως εξής:
Α΄ Κατηγορία από 967 σε 822
Β΄ Κατηγορία από 946 σε 804
Γ΄ Κατηγορία από 928 σε 788
Δ΄ Κατηγορία από 886 σε 753
Οι μειώσεις μισθών που επιφέρουν οι νέες κλαδικές συμβάσεις αλλά και η υπογραφή ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων θα είναι και τα βασικά επιχειρήματα που θα αντιτάξει το υπουργείο Εργασίας σε ενδεχόμενο νέο αίτημα της τρόικας για μειώσεις στους μισθούς.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού τα στελέχη του υπουργείου θα υπογραμμίσουν ότι τα οφέλη από μία ενδεχόμενη παρέμβαση θα είναι μηδαμινά καθώς με την ΕΓΣΣΕ αμοίβονται μόλις 360.000 εργαζόμενοι.
Μάλιστα θα παρουσιάσουν στην τρόικα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τη διετία 2009- 2011 το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 14,5%, το 2012 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου θα κλείσει με μείωση στο μοναδιαίο κόστος εργασίας της τάξης του 8% ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ανάλογη θα είναι η μείωση και το 2013 κι έτσι υπερκαλύπτεται ο μνημονιακός στόχος για μείωση 15%.
Το σύνολο των εργασιακών θεμάτων θα βρεθεί και στην ατζέντα της συνάντησης του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Την αμέσως επόμενη εβδομάδα ξεκινά ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος σε τριμερή βάση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους μαζί. Η ατζέντα του διαλόγου περιλαμβάνει όλα τα μείζονα θέματα της αγοράς εργασίας. Προσδοκούμε πολλά από την συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι προτάσεις και οι ιδέες τους θα μας είναι πολύ χρήσιμες."
Σε εκκρεμότητα πάντως παραμένει το θέμα της Χαλυβουργίας. Η διοίκηση της εταιρείας πάντως προσέφυγε στην εισαγγελία προκειμένου να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία. Την Δευτέρα το σωματείο των εργαζομένων αναμένεται να συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας.