Από "κόσκινο" θα περάσουν την Παρασκευή οι ελεγκτές της Τρόικας τις περικοπές των δαπανών στην υγεία, αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει για τις αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο. Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2012 είναι οι δαπάνες για το φάρμακο σε νοσοκομεία και ταμεία να μην ξεπεράσουν τα 2 δισ. και 88 εκατ. ευρώ, και η απόκλιση φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Από "κόσκινο" θα περάσουν την Παρασκευή οι ελεγκτές της Τρόικας τις περικοπές των δαπανών στην υγεία, αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει για τις αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο στη λειτουργία των νοσοκομείων και την αγορά του φαρμάκου.
Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2012 είναι οι δαπάνες για το φάρμακο σε νοσοκομεία και ταμεία να μην ξεπεράσουν τα 2 δισ. και 88 εκατ. ευρώ, και η απόκλιση φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, μόλις πέντε μήνες πριν από το τέλος του έτους με τον κίνδυνο να μεγαλώσει κι άλλο αν δεν γίνει κάτι άμεσα.
Μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί στην φαρμακευτική δαπάνη και αναμένεται να ζητηθεί η άμεση επέκταση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων, καθώς εκεί καταγράφεται η μεγαλύτερη απόκλιση από τους στόχους.
Πάντως, τα προβλήματα που υπάρχουν στο μέτωπο της υγείας θα τεθούν επί τάπητος την Πέμπτη στη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Έτσι, η τρόικα αναμένεται να θέσει το θέμα της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας, καθώς έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα, όμως η εφαρμογή του μέτρου περιορίζεται σε 10 ουσίες, όταν συνολικά οι δραστικές ουσίες είναι 1.700. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται για άμεση επέκταση της λίστας των δραστικών ουσιών βάσει των οποίων θα γίνεται η συνταγογράφηση, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων να γίνεται σε σχέση με την δραστική ουσία του φαρμάκου, και όχι την πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι κατηγορίες ασθενών που μέχρι τώρα είχαν μηδενική συμμετοχή, θα πληρώνουν -αν όχι για όλα- για ένα μέρος τουλάχιστον των φαρμάκων που χρειάζονται.
Την ίδια ώρα αγώνα δρόμου δίνουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε έως το τέλος του έτους να ελέγχεται ηλεκτρονικά το σύνολο των συνταγογραφήσεων.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου, μέσα στο 2012 θα πρέπει να ελέγχονται κάθε μήνα 5 εκατομμύρια συνταγές και μέχρι τώρα μπορούν να ελεγχθούν 4 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις.
Παράλληλα το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των συνταγογραφήσεων παρουσιάζει προβλήματα, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούν τα τοπικά δίκτυα με αποτέλεσμα οι γιατροί να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές, ζητώντας μάλιστα να μην εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση για επιβολή προστίμου 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν οφείλονται σε αυτούς τα προβλήματα που υπάρχουν.