Ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παράλληλα διευκρίνισε ότι ναι μεν στηρίζει την κυβέρνηση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ταυτίζεται με τις αξίες και την ιδεολογία της.
Ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παράλληλα διευκρίνισε ότι ναι μεν στηρίζει την κυβέρνηση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ταυτίζεται με τις αξίες και την ιδεολογία της. Με το βλέμμα στη σύνοδο, είπε πως το μήνυμα του ελληνικού λαού ήταν υπέρ του ευρώ, αλλά και υπέρ της αναθεώρησης του μνημονίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η εθνική συνδιάσκεψη για την ανασύσταση του κόμματος, όρισε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου -αφού εισέπραξε άρνηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο- και αντιπρόεδρο της Βουλης τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Υποψηφιότητα για γραμματέα της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ θα θέσει ο Γ. Μανιάτης.
Το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε τελείωσε, είπε ο κ. Βενιζέλος επιρρίπτοντας ευθύνες στη διακυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, καθώς -όπως τόνισε- τα τελευταία τρία χρόνια αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία του κόμματος και διαλύθηκε οργανωτικά.
"Το αποτέλεσμα των δίδυμων εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια. Η περίοδος 2009-2012 υπήρξε καταλυτική για την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάση, όπως αυτή είχε συγκροτηθεί σταδιακά από το 1977 και κυρίως από το 1981 και μετά" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε γιατί επέλεξε να μην μετέχουν στην κυβέρνηση πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά τεχνοκράτες, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα η ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιμνημονιακή πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
"Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά, ούτε πολιτικά. Υπηρετούμε με συνέπεια το εθνικό μας καθήκον, αλλά έχουμε πλήρη συνείδηση της πολιτικής και ιδεολογικής μας ταυτότητας" είπε και πρόσθεσε: "Τώρα ελπίζω ότι η ΝΔ, η ηγεσία της, ο κ. Σαμαράς προσωπικά θα καταλάβουν όσα δεν καταλάβαιναν ή υποδυόντουσαν ότι δεν καταλάβαιναν όλη την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο του το σταυρό της διαχείρισης της κρίσης".
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ αντιστάθηκε στον λαϊκισμό, είπε την αλήθεια και είναι άθλος που άντεξε.
Ο κ. Βενιζέλου άσκησε κριτική και στη ΔΗΜΑΡ, την οποία κατηγόρησε για προσπάθεια ηγεμονισμού, ευχήθηκε όμως να αντέξει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η στήριξη της κυβέρνησης. "Κεντρικός δεδηλωμένος στόχος των φίλων μας της ΔΗΜΑΡ ήταν να αναδειχθούν 'τρίτος πόλος' και αποδέκτης της 'τρίτης διερευνητικής εντολής' αντί του ΠΑΣΟΚ" σημείωσε.
Τη σκληρότερη κριτική, πάντως, ο κ. Βενιζέλος την άσκησε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως επέλεξε την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης. Τόνισε πως για να υπάρχει πεδίο εφαρμογής οποιασδήποτε μετεκλογικής στρατηγικής, πρέπει να υπάρχει μια χώρα που στέκεται όρθια και όχι μια χώρα "που παραπαίει, μια κοινωνία διχασμένη, αρνητική και απαισιόδοξη, ένα κλίμα μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση να καιροφυλακτεί, περιμένοντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αποτυχία της κυβέρνησης που θα είναι αποτυχία της χώρας, πόνος για τους πολίτες".
Αναφερόμενος στο μήνυμα των εκλογών, με το βλέμμα στην αυριανή σύνοδο κορυφής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ότι το μήνυμα του ελληνικού λαού ήταν υπέρ του ευρώ, αλλά και υπέρ της αναθεώρησης του μνημονίου.
"Μέσα σε ένα εκλογικό σώμα συντριπτικά ταγμένο υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής της στο ευρώ, το εκλογικό ζητούμενο της 17ης Ιουνίου ήταν στην πραγματικότητα η απάντηση στο δίλημμα αναθεώρηση ή μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Η διαφορά αφορούσε κατά βάθος το είδος της πολιτικής υπόσχεσης που διδόταν προεκλογικά προς την κοινωνία. Έξοδος από την κρίση χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας, χωρίς καμιά νέα θυσία; Και με άμεση ή σχεδόν άμεση αποκατάσταση των θυσιών της προηγούμενης διετίας με έναν εύκολο, σχεδόν παραδείσιο τρόπο;" είπε ο κ. Βενιζέλος.
Και πρόσθεσε: "Ή έξοδος από την κρίση, με έναν τρόπο συμφωνημένο, με τους εταίρους και δανειστές μας, που θα επιδιωχθεί να είναι ο ηπιότερος δυνατός, όσο γίνεται καλύτερος για την χώρα, για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανεργίας, για τα εισοδήματα και κυρίως για τους μισθούς και τις συντάξεις; Δηλαδή ένας τρόπος ρεαλιστικός, εφικτός, προοδευτικός, προωθημένος;".