Σε συμφωνία για πακέτο μέτρων ύψους 130 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη κατέληξαν Μόντι, Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι, που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.
Σε συμφωνία για πακέτο μέτρων ύψους 130 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη κατέληξαν Μόντι, Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι, που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Ρώμη.
Με πρώτο ορίζοντα τη σύνοδο κορυφής στις 28 Ιουνίου, οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στη θέσπιση των μέτρων αυτού του ποσού -που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης- επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους για στήριξη του ευρώ και τις Ευρωζώνης.
"Το σημαντικό μήνυμα σήμερα είναι ότι λέμε ότι ανάπτυξη και συμπαγή δημοσιονομικά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα συμπαγή δημοσιονομικά είναι μια προϋπόθεση, αλλά δεν αρκούν όταν δεν προκύπτει ανάπτυξη, όταν δεν προκύπτει απασχόληση, θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι το πιο επιτακτικό μας πρόβλημα στην Ευρώπη, γι' αυτό θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα" δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
"Είμαστε 17 χώρες με ένα νόμισμα αλλά η κάθε μία με τη δική της Βουλή, έχουμε όλοι εθνική κυριαρχία, σε κάποιες περιπτώσεις την έχουμε εκχωρήσει στις Βρυξέλλες και τώρα πρέπει στο δικό μας νόμισμα να οικοδομήσουμε και τις πολιτικές δομές, ώστε μετά, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, να έχουμε περισσότερα κοινά. Αυτό σημαίνει ότι έλεγχοι και εγγυήσεις πάνε μαζί" ανέφερε ακόμη η Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η λύση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να αποκτήσουμε "περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη", ενώ μίλησε για συμφωνία των τεσσάρων επί του μέτρου της καθιέρωσης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, πρόταση πάντως που βρίσκει αντίθετες πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέφερε το θέμα των ευρωομολόγων, λέγοντας πως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη και πως δεν θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να εκδοθούν, ενώ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.
Το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, και δεσμευόμαστε γι' αυτό, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη των "4" είχε απευθύνει δραματική προειδοποίηση μέσα από ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως η "Guardian" και η "La Stampa", λέγοντας ότι οι ηγέτες έχουν περιθώριο μιας εβδομάδας για να σώσουν την Ευρωζώνη και πως μια αποτυχία της συνόδου της 28ης Ιουνίου μπορεί να απειλήσει το πολιτικό και οικονομικό της μέλλον της ΕΕ και να την καταστήσει λεία των κερδοσκόπων.