Την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιμένουν Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το πώς η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, η χρονική επιμήκυνση αλλά και η αλλαγή επώδυνων όρων του μνημονίου.
Την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιμένουν Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το πώς η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της.
Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα γίνει βήμα-βήμα, με βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς τη χρονική επιμήκυνση, αλλά και την αλλαγή επώδυνων όρων του μνημονίου.
Τα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση θα είναι:
Η "τρύπα" των 750 εκατ. ευρώ στα έσοδα
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ
Οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων
Το νέο Φορολογικό που είναι στον "αέρα"
Το σχέδιο περικοπών 11 δισ. ευρώ
Η στασιμότητα στην προώθηση συγχωνεύσεων- "λουκέτων" σε οργανισμούς του Δημοσίου
Οι περικοπές 12% στα ειδικά μισθολόγια, που δεν έχουν προχωρήσει
Η μηδενική επίδοση στις αποκρατικοποιήσεις.
Σε εκκρεμότητα είναι και η αλλαγή του καθορισμού του κατώτερου μισθού (νομοθέτηση με τριμερή συμφωνία), που αποτελεί -σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο- το επόμενο βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Με δεδομένη πλέον την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Μνημονίου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαρκέσουν περισσότερο.
Δηλώσεις αξιωματούχων
Σταθερός στη σκληρή στάση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών σε ένα γενναιόδωρο σχέδιο.
"Ήμασταν -δήλωσε- ήδη σχετικά γενναιόδωροι με χρέος 120% του ΑΕΠ. Αν ρωτήσετε οικονομολόγους ποιο είναι το βιώσιμο κρατικό χρέος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πακέτο είναι το 60% του ΑΕΠ, που μακροπρόθεσμα αυτό είναι το βιώσιμο νούμερο και όχι το 120%. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να πείτε 'οι Έλληνες περνούν δύσκολα, κάντε το 150%'. Είναι ανοησία. Γι' αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια".
Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup είναι η δήλωση του προέδρου του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η επόμενη δόση θα αποδεσμευτεί μετά τη νέα συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν .
Ο κ. Γιούνκερ είπε πως η ΕΕ περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να καλέσει την τρόικα και υπογράμμισε: "Στη βάση των οδηγιών που θα δοθούν, πλήρης αποστολή της τρόικας θα πάει στην Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία στους όρους που θα αποτυπωθούν σε ένα αναθεωρημένο μνημόνιο. Αυτό περιλαμβάνει συμφωνία στα μέτρα ή πρότερες δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν πριν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης".
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "επαναδιαπραγμάτευση", σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η καταγραφή της κατάστασης.
"Δεν άφησα να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Είπα ότι θα πάει ομάδα στην Αθήνα για να κάνει περισυλλογή στοιχείων, εκτίμηση της κατάστασης, για να δουμε τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει και τότε θα αναφέρουμε στις αρχές πριν αποφασίσουμε πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της" είπε η κ. Λαγκάρντ.
Και πρόσθεσε: "Οπότε ένα βήμα τη φόρα: διορισμός της κυβέρνησης, πάμε εκεί, κοιτάμε την κατάσταση, δεν έχουμε πάει εκεί από τον Μάρτιο και ξεκάθαρα η προεκλογική περίοδος χαλάρωσε τα πράγματα, γιατί ο κόσμος ήταν απασχολημένος κάνοντας άλλα πράγματα".
"Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση ρευστότητας και δεν θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να υπάρξει πρόβλημα βραχυπρόθεσμα. Όπως ανέφερε ξεκάθαρα κι η Κριστίν Λαγκάρντ, πρώτα θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και μετά θα δώσουμε την αναφορά μας εμείς στο Eurogroup και το ΔΝΤ στο δ.σ. του" δήλωσε ο Όλι Ρεν.