Συμβολικό φόρο τιμής στους χιλιάδες καταδικασμένους που έζησαν στη Σπιναλόγκα, τόπο εξορίας για τους λεπρούς έως το 1957, αποτίει ο κορυφαίος καλλιτέχνης Κώστας Τσόκλης με μια σειρά εικαστικών παρεμβάσεων στο νησί, σε μια έκθεση με τίτλο "Εσύ, ο τελευταίος λεπρός".
Συμβολικό φόρο τιμής στους χιλιάδες καταδικασμένους που έζησαν στη Σπιναλόγκα, τόπο εξορίας για τους λεπρούς έως το 1957, αποτίει ο κορυφαίος καλλιτέχνης Κώστας Τσόκλης με μια σειρά εικαστικών παρεμβάσεων στο νησί, που προκαλούν αίσθηση και συγκίνηση στις χιλιάδες των επισκεπτών, Έλληνες και ξένους.
Μιλώντας στο MEGA για την έκθεσή του, που τιτλοφορείται "Εσύ, ο τελευταίος λεπρός", ο Κώστας Τσόκλης δηλώνει ότι "η εκδήλωση αυτή θέλει να μετατρέψει τη δυστυχία -σαν εικόνα, σαν ιδέα- σε λύτρωση", όπως οι αρχαίες τραγωδίες.
Η πρώτη εικόνα που αντικρύζουν οι επισκέπτες του νησιού είναι ένας μεγάλος σταυρός από καθρέπτη. Σύμφωνα με τον εικαστικό, ο καθρέπτης αυτός "το μετατρέπει αυτομάτως σε ένα μνημείο στο οποίο πρέπει να μπαίνει κανείς με σεβασμό" και η Σπιναλόγκα παύει να είναι ένας τουριστικός τόπος.
Ο καθρέπτης σαν στοιχείο αποτελεί την πρώτη ύλη της συνολικής εικαστικής παρέμβασης του Κώστα Τσόκλη στον φορτωμένο με μνήμες τόπο. Όπως εξηγεί ο ίδιος, "οι καθρέπτες βάζουν τον επισκέπτη, εμάς τους ίδιους πρώτα, ενώπιον του εαυτού μας, να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε στη θέση αυτών που έζησαν εδώ μέσα".
Είναι χαρακτηριστικό ότι η είσοδος στο κάστρο του νησιού, όπου δεν υπήρχαν καθρέπτες αφού κανείς από τους ασθενείς δεν επέτρεπε στον εαυτό του να βλέπει την παραμόρφωση στην εικόνα του, γίνεται μέσα από ένα σκοτεινό τούνελ με κάτοπτρα.
Ο μετέωρος άνθρωπος πριν την αυτοκτονία, μαύρες σημαίες, καθρέφτες στα παράθυρα και τα εσωτερικά των οικημάτων, πολλαπλά κάτοπτρα και κόκκινα γεράνια στα σοκκάκια και πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν το αίμα, τα δάκρυα αλλά και την ελπίδα για ζωή στους χώρους όπου ζούσαν οι λεπροί, είναι μερικά απο τα έργα της εικαστικής παρέμβασης του Κώστα Τσόκλη.
Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής του στο νησί, που αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μέρος της Κρήτης μετά την Κνωσσό, ο επισκέπτης έχει συνοδεία του τη μουσική που συνέθεσε ειδικά για τον σκοπό της εικαστικής έκθεσης ο Νίκος Ξυδάκης.
Η εκθεση, με χορηγό επικοινωνίας το ΜEGA, θα διαρκέσει μεχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2012.
Για τον Κώστα Τσόκλη
Από τους διασημότερους Έλληνες καλλιτέχνες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο Kώστας Τσόκλης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έζησε 28 χρόνια εκτός Ελλάδας, στη Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο. Έγινε διεθνώς γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '60 με τα προοπτικά του "αντικείμενα – καταστάσεις" και αργότερα με τα τρισδιάστατα ζωγραφικά του έργα.
Από το 1985 βρίσκεται στην πρωτοπορία, χάρη στη "ζωντανή ζωγραφική" του (βιντεοπροβολές, πάνω σε ζωγραφικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων) και τις μνημειακές επεμβάσεις του σε εγκαταλελειμμένους, δημόσιους ή ιστορικούς χώρους.