Δεκαοκτώ τράπεζες υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος Fitch εντείνοντας τις ανησυχίες για τη διάχυση της κρίσης από την Ισπανία, το κόστος δανεισμού της οποίας έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ 6,86% πολύ κοντά στο 7% που θεωρείται μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Δεκαοκτώ τράπεζες υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος Fitch εντείνοντας τις ανησυχίες για τη διάχυση της κρίσης από την Ισπανία, το κόστος δανεισμού της οποίας έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ 6,86% πολύ κοντά στο 7% που θεωρείται μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι μιλώντας στη Βουλή όπου επικρατούσε κλίμα έντασης υπερασπίστηκε την απόφαση του για προσφυγή στο μηχανισμό για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών. Ο Μαριάνο Ραχόι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο διάσωση και τόνισε: "Θέλω να σας πω ότι ζούμε μια κατάσταση δύσκολη, που απαιτεί να πάρουμε μέτρα. Και για να ληφθούν αυτά τα μέτρα οι Ισπανοί εξέλεξαν μια σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας που έχει κάνει σωστή διάγνωση της κατάστασης, και που έχει εκπονήσει σχέδιο το οποίο υλοποιείται".
Νωρίτερα, η βουλευτής της αντιπολίτευσης, Ρόζα Ντίεζ, είχε τονίσει: "Πείτε την διάσωση, διάσωση. Πείτε το μαζί μου. Διάσωση. Διάσωση περιορισμένη. Διάσωση οικονομική. Διάσωση λάιτ. Υπέροχη διάσωση, αλλά διάσωση. Δεν θα πάθετε τίποτα αν το πείτε".
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι το δάνειο των 100 δισ θα το πληρώσουν οι τράπεζες έστω κι αν μεσολαβήσει το κράτος και επιβαρυνθεί ο δημόσιος προϋπολογισμός και επεσήμανε την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Z. Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Μαδρίτης και τόνισε: "Την περασμένη εβδομάδα, οι χώρες – μέλη, η Κομισιόν και η ΕΚΤ αποφάσισαν ομόφωνα να υποστηρίξουν την Ισπανία στην προσπάθειά της να ανακεφαλαιώσει το τραπεζικό της σύστημα. Αυτό διέψευσε τους επικριτές μας που υποστηρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας".
Στο στόχαστρο των αγορών μπαίνει τώρα και η Ιταλία, με τον Μάριο Μόντι να παραδέχεται ότι έχει δεχθεί πιέσεις για προσφυγή της χώρας σε μηχανισμό στήριξης και τα πολιτικά κόμματα της χώρας να τον καλούν να μην υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου.
Ο Μάριο Μόντι θα συναντηθεί αύριο στη Ρώμη τον Φρανσουά Ολάντ για να συντονίσουν την προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η Άγκελα Μέρκελ, πάντως, εν αναμονή των αυριανών επαφών της ηγεσίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, είπε γι' άλλη μια φορά όχι στα ευρωομόλογα εφόσον δεν προχωρήσει η εμβάθυνση στη γηραιά ήπειρο και πρόσθεσε: "Θέλουμε την Ευρώπη, θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, αλλά θέλω μια Ευρώπη στην οποία θα διασφαλίζεται ότι κοινές εγγυήσεις και κοινοί έλεγχοι θα βρίσκονται στο ίδιο χέρι. Δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε τις εγγυήσεις και να αφήσουμε τον έλεγχο στην εθνική αρμοδιότητα".
Για σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern που κυκλοφορεί αύριο.
"Η ευρωζώνη καθηλώνει φέτος τον ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας στο 2,5%", λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες να δράσουν συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν την τριπλή κρίση, επισημαίνοντας και την κοινωνική της διάσταση και πρόσθεσε: "Σήμερα πιστεύω ότι είμαστε αντιμέτωποι με τριπλή κρίση: Οικονομική, περιβαλλοντική, και μια ολοένα αυξανόμενη κοινωνική κρίση. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε αναταραχή με αβέβαιες προοπτικές για την ανάπτυξη την απασχόληση και πολύ περισσότερο, τη σταθερότητα".
Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στην κρίση χρέους τέθηκαν στο επίκεντρο του τηλεφωνήματος που δέχθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.