Τους Ισπανούς προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες μέσα στο 2012, ανακοινώνοντας την προσφυγή της Μαδρίτης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος επέμεινε στον διαχωρισμό της Ισπανίας από τα μνημόνια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Τους Ισπανούς προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες μέσα στο 2012, ανακοινώνοντας την προσφυγή της Μαδρίτης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, καθώς η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση και θα αυξηθεί η ανεργία που ξεπερνά ήδη το 24%.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός επέμεινε στον διαχωρισμό της Ισπανίας από τα μνημόνια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας λέγοντας: "Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στις άλλες χώρες. Δεν έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις για τη χώρα μας. Αν δεν είχαμε κάνει ό,τι κάναμε τους τελευταίους πέντε μήνες αυτό που θα αντιμετωπίζαμε θα ήταν διάσωση της Ισπανίας".
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το λεγόμενο light μνημόνιο προβλέπει ότι:
Η Ισπανία θα λάβει έως 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών -Οι πόροι θα αντληθούν είτε από τον προσωρινό (EFSF) είτε από το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM)
Θα υπογραφεί μνημόνιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες)
Τα δημοσιονομικά της χώρας θα τεθούν υπό στενή και τακτική αξιολόγηση
Το ΔΝΤ δεν θα διαθέσει πόρους, αλλά θα έχει εποπτικό ρόλο.
Η ατμόσφαιρα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών ήταν αρκετά τεταμένη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ που η Μαδρίτη ήθελε πάση θυσία να είναι περιορισμένος. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φέρεται να είπε: "Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση αυτής της χρηματοπιστωτικής βοήθειας".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας αμέσως μετά τη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου υποστήριξε ότι "έγινε Σάββατο απόγευμα διότι ήταν κλειστές οι αγορές. Και είναι πάντα λίγο καλύτερα όταν δεν υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις των αγορών".
Επίθεση στον Ραχόι εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλφρέντο Ρουμπαλκάμπα, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε μνημόνιο. "Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι κερδίσαμε το λαχείο και ότι ήρθαν οι τρεις μάγοι με τα δώρα, όμως δεν είναι έτσι" είπε ο Αλφρέντο Ρουμπαλκάμπα.
Σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή, η ισπανική κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της στην αγορά και "προσπαθεί να αποφύγει να στιγματιστεί πολιτικά στην Ισπανία ως η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια".
Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη με το νέο ισπανικό σχέδιο κέρδισε απλά χρόνο στην προσπάθεια διάσωσης του ευρώ, ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ιταλία και την κυβέρνηση Μόντι. Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η κατάσταση της οικονομίας παραμένει κρίσιμη και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους μέχρι τώρα χειρισμούς των Ευρωπαίων.
Όμως, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "λύνουμε τα προβλήματα βήμα προς βήμα. Κάθε χώρα στην Ευρωζώνη που έχει προβλήματα πρέπει να τα λύσει. Η Ισπανία έχει το πρόβλημα με τον τραπεζικό της τομέα, άλλες χώρες πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, για να έχουμε περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη".