Οι ελληνικές εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντησή του με τον Καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
Επικρίσεις και ειρωνεία επεφύλασσε η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη Καγκελαρία. Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή για το τι θα γινόταν εάν οι λαοί της Ευρώπης μπορούσαν να ψηφίσουν για τη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" την ερώτηση, συμπλήρωσε ότι ίσως έτσι κάποιες μεταρρυθμίσεις πετύχαιναν καλύτερα και ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η ελλιπής χρηματοδότηση αλλά το ότι δεν έχει κάνει… κτήμα της το πρόγραμμα.
Η ίδια πρόσθεσε: "Θέλω να επισημάνω άλλη μια φορά αν δείτε όλα όσα έχουμε κάνει για την Ελλάδα τα διαρθρωτικά ταμεία, τα ταμεία συνοχής τους μηχανισμούς προστασίας, την αναδιάρθρωση του χρέους που κάναμε τότε θα δείτε ότι όπως υπολογίστηκε προσφάτως η βοήθεια ήταν μιάμιση φορά πάνω από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μιάμιση φορά παραπάνω. Το σχέδιο Μάρσαλ με το οποίο βοήθησαν οι ΗΠΑ την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. 3%!"
Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, η κα Μέρκελ παρατήρησε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και υπογράμμισε: "Γεννήθηκα σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους εμπιστεύονται τη χώρα. Η πλειονότητα λοιπόν πληρώνει ευχαρίστως τους φόρους. Υπάρχουν χώρες που στο ιστορικό τους δεν εμπιστεύονταν ποτέ την πολιτική ηγεσία. Εκεί διερωτάται κανείς και μάλιστα δύο φορές: “Αξίζει τον κόπο να πληρώνω φόρους αν πρόκειται να μην πάρει τίποτα πίσω από αυτή τη χώρα;"
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα τονίζοντας ότι οι συμφωνίες γίνονται με κράτη και όχι με κυβερνήσεις και πρόσθεσε: "Εάν δεν τηρείς τις δεσμεύσεις του, τότε στην επόμενη περίπτωση, την επόμενη φορά, που η Ελλάδα θα δικαιούται την επόμενη δόση του δανείου τότε θα υπάρξει όντως πρόβλημα. Διότι αν δεν υπάρχει, διότι αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους τότε μπορεί να συμβούν περίεργα πράγματα"
Οι ελληνικές εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντησή του με τον Καναδό πρωθυπουργό και συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να εργαστούν για ένα σχέδιο με περισσότερη ανάπτυξη, σταθερότητα και έλεγχο στις οικονομικές συναλλαγές.
"Οι ελληνικές εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας. Πρέπει να σεβαστούμε τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να επιλέξει το μέλλον του. Αφορά πρώτα τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν" τόνισε ο κ. Ολάντ.
Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε στη συνέντευξή του και ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν οι ελληνικές εκλογές να καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
"Δεν θέλω να φανεί ότι κινδυνολογώ αλλά ξεμένουμε από λύσεις πλέον. Σε ό,τι αφορά τη δομή της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να κοιτάξουμε το ευρύτερο πλαίσιο. Δεν μπορούμε να πούμε 'ας περιμένουμε τις ελληνικές εκλογές'. Δεν γίνεται οι ελληνικές εκλογές να καθορίζουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι δίκαιο για κανέναν" είπε ο Στίβεν Χάρπερ, μιλώντας στο CBC.
Την ίδια ώρα, σε μια ακόμα δημοσκόπηση στη Γερμανία, το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο να διατηρήσουν το μάρκο ως εθνικό νόμισμα και σε σχετική ερώτηση, το 83% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν αναλύσεις και εκτιμήσεις όπως αυτή της NOMURA που θεωρεί ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι 50 – 50, με δεδομένο ότι ενδέχεται να προκύψει κυβέρνηση που μπορεί να απορρίψει τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών.