Κατ' ιδίαν συναντήσεις με Ολάντ και Μέρκελ είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος. Επαφές με ξένους ηγέτες και πολιτικούς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είχαν Σαμαράς και Βενιζέλος.
Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.
Η συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά και αυτή με την Άγκελα Μέρκελ 40 λεπτά, και όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στη βελγική πρωτεύουσα Μ. Σπινθουράκης, το κλίμα που επικράτησε ήταν θετικό. Τόσο από τη γαλλική όσο και από τη γερμανική πλευρά τονίστηκε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.
Τόνισε ότι σωρευτικά η ύφεση φθάνει το 15%, η ανεργία "αγγίζει" το 20%, ενώ επισήμανε ότι δοκιμάζεται η αντοχή της κοινωνίας, ζητώντας άμεσα αναπτυξιακά μέτρα με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την δημιουργία ευρωομολόγων έργων. Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι 6,5 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Το πρωί, ο κ. Πικραμμένος είχε συναντήσεις με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μπαρόζο ο οποίος επισήμανε ότι χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία και πρόσθεσε ότι θα ήταν εύχης έργον να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση.
Την ίδια ώρα, "σφήνα" στην πολιτική Μέρκελ της αυστηρής λιτότητας επιχειρούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρίσκονται επίσης στις Βρυξέλλες, αξιοποιώντας τις φιλοαναπτυξιακές πολιτικές που προωθεί ο Ολάντ, αλλά και το κλίμα που φαίνεται να αλλάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Αντώνης Σαμαράς μετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ νωρίτερα συζήτησε το θέμα της Ελλάδας, τόσο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς, όσο και με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας Έντα Κένι και της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο, και επέμεινε ότι χρειάζεται πολιτική υπέρ της ανάπτυξης.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως "οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη" και ανέφερε πως στη σύνοδο του ΕΛΚ ζήτησε "μέτρα που θα σταματήσουν την κατρακύλα, γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, ούτε να πιάσει τους στόχους της".
"Ζήτησα πέρα από την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, αναθεώρηση και τροποποιήσεις των πολιτικών που δεν δούλεψαν, για να σταματήσει η ύφεση, να μειωθεί η ανεργία και να δοθεί ελπίδα στους συμπολίτες μας -που μέσα σε δυο χρόνια- τα έχασαν όλα. Ταυτόχρονα ζήτησα μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη… Τώρα, σταδιακά, όλη η Ευρώπη συγκλίνει σε αυτό που επιμέναμε εδώ και δύο χρόνια ότι, πέρα απ' όλα τα άλλα, χρειάζεται ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση. Και τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης" δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Κλείνοντας τη σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι είπε ότι αυτό που λένε ορισμένοι πως το να καταγγείλεις τη δανειακή σύμβαση και ταυτόχρονα να παραμείνεις στο ευρώ δεν είναι λάθος είναι ψέμα. Από πλευράς ΕΛΚ, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε εκφράζεται στήριξη στον κ. Σαμαρά και τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη, όμως παράλληλα δίνεται μεγάλη έμφαση στον σεβασμό των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Το πρωί της Πέμπτης στις 10:00 (ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.
Αλλεπάλληλες συναντήσεις με προέδρους σοσιαλιστικών κομμάτων είχε στις Βρυξέλλες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου μετείχε.
Ο κ. Βενιζέλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με το νέο Γάλλο Πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό και με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο, καθώς και με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του γερμανικού SPD.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και εξήγησε τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του μνημονίου και χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε "φιλικές και πρακτικές", λέγοντας πως "το αυτί τους είναι ανοικτό σε αυτά που λέμε".
Σε δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: "Ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε και να παρουσιάσουμε ένα συναινετικό πλαίσιο για το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Ένα συναινετικό πλαίσιο για σταθερότητα, για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή".
Στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Γκάπριελ έγινε κουβέντα και για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον ηγέτη των Γερμανών σοσιαλιστών ποια ήταν η εντύπωσή του από τις συζητήσεις με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποκρίθηκε: "Εξαιρετικά δύσκολη. Πιστεύει ότι είναι δυνατόν να επαναδιαπραγματευθεί…".
Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος παραβρέθηκε, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, ζήτησε να της δοθεί χρόνος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πάψουν οι προσβλητικές για τη χώρα δηλώσεις.