Σε δημόσια αντιπαράθεση για τα ευρωομόλογα επέμεναν Παρίσι και Βερολίνο, με δηλώσεις των Φρανσουά Ολάντ και Βόλφκανγκ Σόιμπλε, μέχρι το παραπέντε της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Σε δημόσια αντιπαράθεση για τα ευρωομόλογα επέμεναν Παρίσι και Βερολίνο, μέχρι το παραπέντε της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
"Μεταξύ των προτάσεων που θα θέσω στο τραπέζι θα είναι αυτή των ευρωομολόγων. Όχι για να έρθω σε ρήξη με άλλους. Καθένας θα πρέπει να προσέλθει με την καλύτερη δυνατή διάθεση, γιατί θα είναι στο τέλος του Ιουνίου που θα κληθούμε να βρούμε λύσεις και να τις βρούμε μαζί. Αλλά θα ήταν κρίμα να μην πάμε ως το τέλος των προτάσεων" δήλωνε ο Φρανσουά Ολάντ.
"Πρέπει να είναι σαφές ότι (σ.σ. τα ευρωομολογα) πρωτον αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Έχουμε σαφείς ρυθμίσεις στις συνθήκες. Δεύτερον, δεν είναι ότι όλοι είναι υπέρ. Οι περισσότεροι τοποθετούνται εναντίον, πράγμα που ενίοτε μπερδεύεται λίγο στη δημοσιότητα. Θα σήμαινε ότι δίνουμε λάθος κίνητρα" έλεγε από την πλευρά του ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα ευρωομόλογα, εκτός από εργαλείο ανάπτυξης, θα αποτελούσαν προστασία απέναντι στους κερδοσκόπους, όμως ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν τη γερμανική συνταγη.
"Είναι αποδεκτό ορισμένα δημόσια χρέη να χρηματοδοτούνται με ένα επιτόκιο περισσότερο του 6%, ενώ άλλες χώρες τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης και έχουν επιτόκια κοντά στο μηδέν τοις εκατό;" σημείωνε ο Ολάντ.
"Εμείς οι Γερμανοί δείχνουμε ότι γίνεται με μια συμπαγή δημοσιονομική πολιτική να έχουμε ταυτόχρονα ανάπτυξη. Έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία, οι συνταγές που αποδίδουν σ' εμάς, πρέπει να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες κι όχι το αντίθετο" δήλωνε από την πλευρά του ο Σόιμπλε.
Με συνέντευξη που έδωσε στη κρατική ραδιοφωνία, ο Σόιμπλε συνοψίζει σε μερικές προτάσεις τις γερμανικές θέσεις. Όπως λέει ο ίδιος τα ευρωομόλογα είναι η λάθος προσέγγιση γιατί δίνουν το λάθος κίνητρα και υποστηρίζει ότι δεν προωθούν τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά το αντίθετο. Παράλληλα, τονίζει ότι οι Γερμανοί έχουν αποδείξει πως δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη μπορούν να πάνε μαζί και διατυπώνει την άποψη ότι ανάπτυξη με δανεικά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.
Σύμφωνα με αναλυτές, στα σημεία που μπορεί να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες είναι τα αναπτυξιακά ομόλογα, κάτι που ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι απορρίπτουν. Όσο για την κ. Μέρκελ συνεργάτες της στο Βερολίνο δηλώνουν ότι δεν αισθάνεται καθόλου απομονωμένη σε αντίθεση με αυτά που μεταδίδουν στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, η Γερμανία έχει αρκετούς φίλους αυτή τη στιγμή μέσα στην Ευρωζώνη, με σημαντικότερους τους Ισπανούς των οποίων οι θέσεις είναι κοινές σε πολλά ζητήματα με αυτές του Βερολίνου.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την ιδέα να λάβει τραπεζική άδεια ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας τις τράπεζες, αλλά και να κάνει περισσότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με επαναπροσδιορισμό του ρόλου της.
Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο Ολάντ χαρακτήρισε ζήτημα "ύψιστης προτεραιότητας" τη χορήγηση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό οικονομικό συστημα και τη διασφάλιση της σταθερότητας όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το θέμα αυτο "καίει" τον Ραχόι εξαιτίας των μεγάλων ζημιών των ισπανικών τραπεζών, αν και όπως είπε δεν σκοπεύει να ζητήσει άμεσα βοήθεια από τον μηχανισμό στηριξης. "Σήμερα -ανέφερε- η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται, ούτε έχει πρόθεση να προσφύγει σε κάποιο ταμείο στήριξης της ΕΕ ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού".
Παράλληλα, ο Ραχόι έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι παραμένει προσηλωμένος στη λιτότητα, με περικοπές δημοσίων δαπανών, οι οποίες πάντως προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Ισπανία.