Με μια πρόταση με δύο σκέλη παρενέβη ο ΣΕΒ στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Τι αναφέρει σε επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους και τι του απαντούν. Ποιες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις.
Δύο μέρες μετά την πρωτοβουλία του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας προς εργοδότες και συνδικάτα να προχωρήσουν σε μορατόριουμ ώστε να μη μειωθούν οι μισθοί τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο ΣΕΒ απάντησε στον υπουργό με μια πρόταση με δύο σκέλη.
Ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων πρότεινε, με επιστολές με αποδέκτες τόσο τον κ. Ρουπακιώτη όσο και τη ΓΣΕΕ, να καταργηθεί ο νόμος του μνημονίου που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και να επανέλθει η διαρκεια της μετενέργειας των συμβάσεων από τους 3 στους 6 μήνες.
Ταυτόχρονα, όμως, οι βιομήχανοι ζητούν να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και να περιοριστεί το μέσο κόστος εργασίας σε ορισμένους κλάδους που "κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση", με έμφαση στις ευγενείς -όπως τις χαρακτηρίζει- συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ 2010 και περιλαμβάνουν πρόσθετα επιδόματα και παροχές.
Αυτό σημαίνει πρόσκληση του ΣΕΒ προς τα κλαδικά συνδικάτα να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις με μείωση μισθών και κατάργηση επιδομάτων για κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι σερβιτόροι, οι χημικοί, οι μηχανικοί, οι εργαζόμενοι στη χαρτοποιία, αλλά και στις τράπεζες, που αμείβονται με υψηλότερους μισθούς κυρίως μετά τα 20 χρόνια προϋπηρεσίας.
Η ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση του ΣΕΒ για διάλογο αντιπροτείνοντας άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο. "Ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων -αυτός που ονομάζεται και κοινωνικός- στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί, δεν τον σέβεται κανένας. Γι' αυτό η πρόταση που κάνουν οι εργοδότες δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα" δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου ώστε να συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι το ύψος του κατώτατου μισθού, επαναφορά της επέκτασης ισχύος των συμβάσεων που καταργήθηκε με το άρθρο 37 και άμεση υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι ήταν αντίθετος με τη μείωση του κατωτάτου μισθού, αλλά από τη στιγμή που επιβλήθηκε με νόμο το μορατόριουμ είναι άνευ ουσίας.
Την πρόταση του ΣΕΒ προς τους εργαζόμενους σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, διά της εκπροσώπου του. Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τρεις ημέρες, με επιστολή που έστειλε προς όλους τους παραγωγικούς φορείς και αποτελεί ένα από τα έξι σημεία της πρότασής του για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης"." Είναι σημαντικό που ήδη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία εργοδοτικές οργανώσεις. Χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν το δρόμο που ανοίξαμε" πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε: "Υπενθυμίζουμε στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου ότι τις μειώσεις μισθών και συντάξεων τις έχει νομοθετήσει ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών".
Το ΚΚΕ τονίζει ότι "ο ΣΕΒ για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ είναι η συντριβή του μέσου μισθού, το γκρέμισμά του κάτω από τα 500 ευρώ για όλους και ειδικά για τους νέους να δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ με ατομικές συμβάσεις" και προσθέτει: "Αυτό το κρύβουν συνειδητά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι διεκδικούν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για να σταματήσει η μείωση των μισθών. Το αν θα ισχύσει τώρα ή λίγους μήνες αργότερα η μετενέργεια είναι λεπτομέρεια για τους βιομηχάνους".
Μέτρα για την ενίσχυση των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας: "Σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων οι συνταξιούχοι της χώρας παίρνουν σήμερα μειωμένη και την κύρια και την επικουρική σύνταξη. Οι συντάξεις αυτές είναι συντάξεις φτώχειας και ντροπής. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, με άμεση στήριξη των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων".
Στο μεταξύ, αίσθηση και αντιδράσεις προκαλεί η χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για συνομιλητές της τρόικας από την πλευρά των εργοδοτών οι οποίοι πίεσαν για τη μείωση μισθών και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να κατονομάσει, ενώ επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσαν και κύκλοι του ΣΕΒ.