Επιστολές ΣΕΒ προς Ρουπακιώτη και ΓΣΕΕ. Προτείνει να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών έως τις εκλογές. Βάζει στο τραπέζι θέμα κατάργησης της διάταξης για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και επαναφορά μετενέργειας στο εξάμηνο, καθώς και άρσης των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Θετικές οι αντιδράσεις από ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
Επιστολές με παραλήπτες τον υπουργό Εργασίας κ. Ρουπακιώτη και τη ΓΣΕΕ έστειλε σήμερα ο ΣΕΒ, προτείνοντας να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών σχέσεων και να αξιοποιηθεί ο χρόνος έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Στην επιστολή προς τη ΓΣΕΕ, που κοινοποιείται στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη και στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ασημακόπουλο, ο ΣΕΒ διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνικοί εταίροι την πρωτοβουλία και να συνεργαστούν "ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναμα" προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο ΣΕΒ προτείνει εργοδότες και εργαζόμενοι να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, καθώς και την επαναφορά της μετενέργειας στο εξάμηνο, αντί του τριμήνου που ισχύει με βάση την τελευταία διάταξη.
Επίσης, ο ΣΕΒ προτείνει να συζητηθούν ακόμη τα θέματα της:
Άρσης των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με προτάσεις πλην της μείωσης του μισθολογικού κόστους, κάτι που -όπως σημειώνει- είχε συμφωνηθεί από τον Ιανουάριο του 2012 ως "ο αποτελεσματικότερος τρόπος" για να αποφευχθούν οι πιέσεις στα μισθολογικά
Προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν, με έμφαση στις "ευγενείς" συμβάσεις, δηλαδή στις κλαδικές που σύμφωνα με τον ΣΕΒ προβλέπουν αμοιβές από 20 έως 100% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010.
Στην επιστολή του προς τον κ. Ρουπακιώτη, ο ΣΕΒ τον ενημερώνει για την ανωτέρω πρωτοβουλία του και σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του φροντίζουν τα του οίκου τους "χωρίς αυθαιρεσίες και ακρότητες".
"Σας τιμά πράγματι η ευαισθησία που επιδεικνύετε, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής θητείας σας, για τα εργασιακά θέματα" σημειώνει ο ΣΕΒ και προσθέτει: "Αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις".
"Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες" επισημαίνει ο ΣΕΒ.
Απάντηση ΓΣΕΕ
Διαβούλευση σε εθνικό, θεσμικό επίπεδο αντιπροτείνει η ΓΣΕΕ, διά του γενικού γραμματέα κ. Κιουτσούκη, ο οποίος τονίζει ότι η Συνομοσπονδία είναι "υπέρ του διαλόγου υπό το φως της ημέρας και όχι στα 'σκοτάδια' των τροϊκανών δωματίων".
"Κάποιοι από τους εργοδοτικούς φορείς, που κατά δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Εργασίας πίεζαν την τρόικα για να επιβάλλει με τη σειρά της μια σειρά εργατοκτόνων διατάξεων, ζητούν σήμερα και αφού έχουν διαλύσει τους εργαζόμενους με τη λογική 'νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού' (με τις ευλογίες φυσικά και τους νόμους της κυβέρνησης Παπαδήμου) συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, για να …καταργηθούν οι νόμοι" σημειώνει ο κ. Κιουτσούκης.
"Καλή η προσπάθειά τους να θολώσουν τα 'νερά' τώρα που αυτά γίνονται 'κρυστάλλινα και διαυγή' όμως δεν αρκεί… Μόνον ένας διάλογος στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης με ισχυρές δεσμεύσεις που θα ανατρέπουν τα καταστρεπτικά για τους εργαζόμενους νομοθετήματα, μας βρίσκει σύμφωνους. Άλλωστε, αυτοί που δεν τίμησαν τις υπογραφές τους στην κοινή συμφωνία, δεν είμαστε εμείς" προσθέτει ο γ.γ. της ΓΣΕΕ.
Και καταλήγει: "Είμαστε λοιπόν άκρως επιφυλακτικοί σε προκλήσεις και προτάσεις των εργοδοτών οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα αλλά και τη λέξη 'δύναται' που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και αυτοί οι επαίσχυντοι νόμοι τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους".
Θετική η ανταπόκριση των Εμπόρων
Θετική και άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΕΣΕΕ στην πρόταση του ΣΕΒ, με τον πρόεδρό της Βασίλη Κορκίδη να σημειώνει σε απαντητική επιστολή του: "Αποδεχόμαστε την πρόσκλησή σας για έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όχι όμως για να μπαλώσουμε προσωρινά τις παρούσες εργασιακές σχέσεις, αλλά για να επανασχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική και σεβαστή από όλους Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας".
Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι για το ελληνικό εμπόριο η ύπαρξη μίας ισορροπημένης και σταθερής ΕΓΣΣΕ "είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της αγοράς" και τονίζει ότι προϋπόθεση για να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση είναι να προηγηθεί ειλικρινής διάλογος, που θα σταθμίζει με ακρίβεια τις επιδράσεις της συγκυρίας.
Ειδικά για τα θέματα της μείωσης του βασικού μισθού και της μετενέργειας, που θέτει ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι "επανειλημμένα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της", προσθέτει όμως πως "τα μέτρα αυτά επήλθαν με νομοθετική ρύθμιση και δεν νοείται 'πάγωμα νόμου' με 'κοινωνική συμφωνία' ή 'μορατόριουμ', παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα όμως που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση".
"Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στην εξέλιξη του διαλόγου και στον επανασχεδιασμό μιας νέας εργασιακής σύμβασης είναι πολλές και σημαντικές. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και ότι μπορούμε, ώριμα πλέον, να καταλήξουμε σε μια 'εθνική εργασιακή συμφωνία' που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και των δύο μερών" καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
ΓΣΕΒΕΕ: Απαίτηση για νέο εργασιακό πλαίσιο
Θετική ήταν η αντίδραση και της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι "το θέμα των εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών διαγκωνισμών" και τονίζει ότι "η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει και ενσωματώσει την εκάστοτε οικονομική συγκύρια, θετική ή αρνητική".
Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι σήμερα είναι απαραίτητο όσο ποτέ να βρεθούν, να συζητηθούν και να προταθούν από τους κοινωνικούς εταίρους "νέα σημεία ισορροπίας χωρίς κανιβαλισμούς". Αναφέρει δε ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να αφορούν την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, τη χρονική επέκταση της μετενέργειας και την κατάργηση της διάταξης που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των συμβάσεων που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.
Ειδικά για το θέμα του κατώτατου μισθού, η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι "οι οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την κυβέρνηση, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που ενίοτε επιχειρούν να εκφοβίσουν και εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις".
Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση, είναι απαραίτητο εργαζόμενοι και εργοδότες "εδώ και τώρα να βρουν τη χρυσή τομή και να υπογράψουν συμβάσεις άμεσα". "Είναι ο μόνος και μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος, σε αυτό το μεσοδιάστημα, να ακυρωθούν στην πράξη διατάξεις του μνημονίου για τις συλλογικές συμβάσεις έως ότου αποσαφηνιστούν οι οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές" επισημαίνει.