Κυριάρχησε η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Καμπ Ντέιβιντ στο πλαίσιο της συνάντησης των οκτών ισχυρότερων κρατών του πλανήτη. Εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση ενώ διαμορφώθηκαν δυο μέτωπα: Ομπάμα-Ολάντ υπέρ ανάπτυξης και Μέρκελ-Κάμερον υπέρ λιτότητας.
Κυριάρχησε η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Καμπ Ντέιβιντ στο πλαίσιο της συνάντησης των οκτών ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το βράδυ του Σαββάτου, τα μέλη της ομάδας των οκτώ χωρών εκφράζουν την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και τονίζουν ότι όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να επιτύχουν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της Ευρωζώνης και για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δείχνουν σημάδια προόδου και ανάκαμψης η παγκόσμια οικονομία, αλλά όπως τονίζεται εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. "Συμφωνούμε για την σπουδαιότητα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρωζώνης, για την παγκόσμια σταθερότητα και την ανάκαμψη και επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη τηρώντας όμως τις δεσμεύσεις της".
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι ηγέτες της ομάδας των 8 αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο στην ευρωπαϊκή κρίση και αρχικά φάνηκε να σχηματίζονται μέτωπα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να συμφωνεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να συντάσσεται με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο κ. Ολάντ συμφωνούν ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συμπληρώνουν τα οικονομικά μέτρα. Αντίθετα, η κα Μέρκελ και ο κ. Κάμερον επιμένουν στην λιτότητα. Πηγές αναφέρουν ότι το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι μεγάλο ενώ οι Γάλλοι διπλωμάτες ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους τους ότι ο κ. Ολάντ βγαίνει νικητής από την άτυπη αυτή διαμάχη μετά την υποστήριξη που έλαβε από τον κ. Ομπάμα.
"Υποχρεωτικά συζητήσαμε το θέμα της Ελλάδας. Αν και αναφερθήκαμε στις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις περισσότερες χώρες για να νοικοκυρέψουν τα δημοσιονομικά τους ωστόσο παραμένει μια αβεβαιότητα για την Ελλάδα όσον αφορά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το μήνυμα που ήθελα να μεταφέρω και το οποίο εξέφρασα από την Τρίτη μαζί με την κ. Μέρκελ είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τη στηρίξει η Ευρώπη για να τονώσει την ανάπτυξή της", τόνισε με νόημα ο Φρανσουά Ολάντ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα" ενώ σημείωσε ότι "θα δούμε με ποιους τρόπους θα βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί και η βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Τράπεζα Επενδύσεων".
Το ελληνικό ζήτημα θα είναι κυρίαρχο στις συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της συνάντησης των οκτώ πλουσιότερων κρατών στο Καμπ Ντέιβιντ, στον απόηχο των δηλώσεων του Επιτρόπου Εμπορίου για επεξεργασία έκτακτου σχεδίου ανάγκης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και η οποία διαψεύδεται επισήμως από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
Ο Επίτροπος Ρεν, που ρωτήθηκε επίμονα από τον δημοσιογράφο του βρετανικού Channel 4, αρνήθηκε να σχολιάσει τονίζοντας, πάντως, ότι η Κομισιόν εργάζεται προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Τη βούληση των Ευρωπαίων ηγετών να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης εξέφρασαν ενόψει της G8, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του ευρωπαϊκού συμβουλίου, συμπληρώνοντας όμως ότι και η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στο ευρώ επισήμανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ ο Ιταλός ομόλογός του υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, η Ευρώπη κατάφερε να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας και οικονομικής διακυβέρνησης.
"Χρειαζόμαστε αποφασιστική δράση από τις χώρες της Ευρωζώνης για την ενίσχυση των τραπεζών τους, για τη δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ασφάλειας του ευρώ και αποφασιστική δράση όσον αφορά την Ελλάδα. Προφανώς οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν, πρέπει να πάρουν μια απόφαση", σημείωσε ο κ. Κάμερον.
O επικεφαλής της Bundesbank, με συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο ζητεί από τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν γρήγορα για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, καθώς η αβεβαιότητα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το ευρωσύστημα.
Παράλληλα, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής τάσσεται κατά της εξόδου από την ευρωζώνη, εκτιμώντας όμως ότι σε δύο χρόνια θα υπάρξει κούρεμα και στα δάνεια του επίσημου τομέα, ενώ συμβουλεύει τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εκβιάσουν τους ευρωπαίους με έξοδο από το ευρώ, αλλά να ζητήσουν στήριξη για την ανάπτυξη.
"Αν παίξετε "chicken" απειλώντας ότι θα φύγετε από το ευρώ, χωρίς αξιόπιστη δέσμευση και στοιχεία ότι αλλάζετε την ελληνική διοίκηση, θα σας αφήσουν να φύγετε", τόνισε ο κ. Ρίτσαρντ Πάρκερ.