Νέα σύσκεψη με πολιτικούς αρχηγούς συγκαλεί τη Δευτέρα το απόγευμα ο ΠτΔ, μετά το αδιέξοδο στο οποίοι οδηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις που είχε την Κυριακή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και την αποτροπή νέων εκλογών τον Ιούνιο, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε κατηγορηματικά ότι δεν συμμετέχει, δεν στηρίζει, ούτε δίνει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις που είχε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για να σχηματιστεί κυβέρνησης συνεργασίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές τον Ιούνιο, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε κατηγορηματικά ότι δεν συμμετέχει, δεν στηρίζει, ούτε δίνει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, ο κ. Παπούλιας θα συγκαλέσει στις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας νέα σύσκεψη, στην οποία έχει προσκαλέσει τους κ. Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προσανατολίζεται στο να μην λάβει μέρος στη σύσκεψη αυτή.
Στην Προεδρία της Δημοκρατίας επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία και υπάρχουν σκέψεις -σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος- εφόσον δεν υπάρξει λύση στη συνάντηση της Δευτέρας, ο κ. Παπούλιας να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να περιγράψει την κατάσταση ή να προτείνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων, αφού διερευνήσει την πρόθεση των πολιτικών αρχηγών απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.
Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων
Οι διαβουλεύσεις της Κυριακής ξεκίνησαν στις 12:00 το μεσημέρι όταν έφτασαν εκεί διαδοχικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση, που έγινε σε έντονο κλίμα, με αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Αμέσως μετά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ξεκίνησαν έναν "πόλεμο δηλώσεων" αναφορικά με το "ναυάγιο" των διαβουλεύσεων.
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε από το γραφείο του στη Μουρούζη πως έκανε ο,τι μπορούσε για να βρεθεί λύση και πρόσθεσε: "Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ".
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο αργότερα με δηλώσεις του κατηγόρησε τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ προέβλεψε δημιουργία κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Η πρόβλεψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και έκανε λόγο για "πολιτική ανηθικότητα".
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε πολιτευτές του κόμματός του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτικά παιχνίδια.
Από τις 19:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε νέο γύρο επαφών με πρώτο να περνάει το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά είπε πως συμφώνησε στην ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας και έθεσε όρους για τη συμμετοχή του σε οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα.
Ακολούθησε η Αλέκα Παπαρήγα, που παρέμεινε για σαράντα λεπτά στο προεδρικό μέγαρο και εξερχόμενη δήλωσε ότι η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές και ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα στην επόμενη Βουλή θα φέρει σχέδιο νόμου για την κατάργηση του μνημονίου. Παράλληλα, στηλίτευσε εμμέσως την επιστολή Τσίπρα προς τους αξιωματούχους αλλά και το αίτημα του για επιστολές κατά του μνημονίου από Σαμαρά και Βενιζέλο. "Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ένα σοου μπροστά στον ελληνικό λαό", τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Στις 21:30 το βράδυ έφτασε στο προεδρικό μέγαρο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, απ' όπου αποχώρησε περίπου 15 λεπτά αργότερα. Τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής υποδέχθηκαν οι δημοσιογράφοι καθισμένοι στο πάτωμα δίνοντας έτσι μια απάντηση στην προσταγή "εγέρθητι" που απηύθυναν στους εκπροσώπους του Τύπου στελέχη του κόμματός του τη βραδιά των εκλογών. Σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος, ο κ. Μιχαλολιάκος διατύπωσε τη θέση ότι η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει το μνημόνιο και δεν στηρίζει ούτε με ψήφο εμπιστοσύνης ούτε με ψήφο ανοχής την οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική μνημονίου.
Τελευταίος συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αμέσως μετά εξέφρασε τη λύπη του για αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις και δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά, με την πρότασή της για οικουμενική κυβέρνηση που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και θα οδηγήσει σε αποδέσμευση από το μνημόνιο με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, κατέδειξε την υπευθυνότητά της με τον πιο ειλικρινή τρόπο, αφήνοντας στην άκρη την οποιαδήποτε σκέψη για κομματικό συμφέρον.
Τι προηγήθηκε
Προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς πάντως είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων του, ενώ μετά τον "πόλεμο" δηλώσεων στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.
Νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του – πριν την έναρξη της σύσκεψης – τόνισε πως "αιτία της κακοδαιμονίας είναι η ασυνεννοησία των πολιτικών δυνάμεων" και ζήτησε μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας να "υπάρξει κοινό τραπέζι με τη σύνθεση που θα επιλέξει ο Πρόεδρος".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", δήλωσε απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των σημερινών επαφών και επανέλαβε την πρότασή του για οικουμενική με χρονικό ορίζοντα το 2014. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ για να υπηρετηθεί η αποδέσμευση από το μνημόνιο και εξέφρασε τον φόβο του ότι "η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες".
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σε περίπτωση αποτυχίας των επαφών τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιλέξει το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού μεταξύ τριών ανώτατων δικαστικών, δηλαδή του προέδρου του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένου, της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρένας Δημητρακοπούλου και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη.
Ακολούθως θα συγκληθεί η Βουλή μόνο για να γίνει η διάλυση της και θα προκηρυχθούν εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία δεν απαιτούνται σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.