Συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με το δεύτερο μνημόνιο και τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στέλνουν οι Βερολίνο και Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στο ευρώ.
Συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με το δεύτερο μνημόνιο και τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στέλνουν οι Βερολίνο και Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στο ευρώ.
Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε σε δήλωσή του ακόμη και την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητο πως "ο ελληνικός λαός θα υποφέρει τις επόμενες δεκαετίες για παραλείψεις" και πως "δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα" των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας, αλλά και εξόδου της χώρας από το ευρώ, λέγοντας: "Η αλληλεγγύη θα σταματήσει μόνο αν η Ελλάδα πει 'δεν θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας', αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί. Η υπόθεση της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον ταμπού, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα για την Ελλάδα να παραμένει".
Αυστηρό μήνυμα έστειλε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, η οποία τόνισε ότι έχει υπογραφεί μια σύμβαση στην οποία "υπάρχουν όροι που πρέπει να τηρηθούν", ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι όροι δεν τηρηθούν δεν θα υπάρξει ροή άλλου χρήματος προς τη χώρα μας. Η Μαρία Φέκτερ πρόσθεσε πως η Συνθήκη προβλέπει τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ και κατ' επέκταση από την Ευρωζώνης και κάλεσε τους Έλληνες να "συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή κι ότι η μικροπολιτική εν προκειμένω είναι εντελώς ανάρμοστη".
"Έχουμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι με ένα πολιτικό κόμμα. Ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένος ότι κι η επόμενη κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως, ειδάλλως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την οικονομική βοήθεια" δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.
"Ποιες είναι οι πιθανότητες σε αυτό το στάδιο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη; Είναι πρωτίστως επιλογή της Ελλάδας. Εκείνη θα το αποφασίσει στις επόμενες εκλογές εάν γίνουν νέες εκλογές τον Ιούνιο" επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς και πρόσθεσε: "Προσπαθούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρωτίστως για την ίδια, είμαι σίγουρος ότι θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα από κοινωνικής και οικονομικής απόψεως η έξοδος απ' την Ευρωζώνη αλλά, και διότι υπάρχει κίνδυνος διάχυσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης".
Νωρίτερα, και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Χάνσεν τόνιζε σε δήλωσή της ότι αν ένα κράτος-μέλος δεν σέβεται τους κανόνες, πρέπει να φύγει από την Ένωση.
Οίκοι αξιολόγησης και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη εκτιμούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ, με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν δηλώνει στην ιταλική "La Stampa" ότι "ο κίνδυνος υπάρχει και είναι σήμερα μεγαλύτερος απ' ό,τι πριν έξι μήνες", τονίζοντας πως "μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα σήμαινε κοινωνική καταστροφή".
"Το εκλογικό αποτέλεσμα αύξησε την πιθανότητα μιας περαιτέρω άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και τελικά, της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ" σημειώνει ο αναλυτής της Moody's Νώντας Νικολαϊδης, ενώ η Fitch Ratings τονίζει ότι "μια άτακτη αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη θα είχε διευρυμένες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και διεθνών κεφαλαιακών ροών".
Στο μεταξύ, αίσθηση, προκαλούν οι δηλώσεις του καθηγητή του Χάρβαρντ και συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου Μπομπ Πάρκερ, ότι η έξοδος από το ευρώ ήταν μία από τις επιλογές που εξετάστηκαν στην αρχή της κρίσης, αλλά τελικά απερρίφθη. "Συζητήσαμε τα πάντα. Όλες οι επιλογές έπεσαν στο τραπέζι" δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Πάρκερ και στην επισήμανση δημοσιογράφου "ναι, αλλά, δεν εξετάστηκε ποτέ στα σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου απ' το ευρώ", σημείωσε: "Όχι, εξετάστηκε σοβαρά".
"Με αφορμή δημοσιεύματα που ερμηνεύουν κατά το δοκούν δηλώσεις του καθηγητή Richard Parker, υπενθμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Α. Παπανδρέου, εξέτασε, ως όφειλε, και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε κάνει δημόσια αναφορά στο θέμα, σε ομιλία του στη Βουλή, στις 19 Ιουνίου 2011, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση" σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπανδρέου.