Πηγή έντονης ευρω-ανησυχίας παραμένει η Ισπανία, κυρίως λόγω του υπερφορτωμένου τραπεζικού κλάδου με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και είναι περισσότερα από 180 δισ. ευρώ. Η ισπανική κυβέρνηση ενέτεινε, σήμερα, τις προσπάθειές της να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες.
Πηγή έντονης ευρω-ανησυχίας παραμένει η Ισπανία, κυρίως λόγω του υπερφορτωμένου τραπεζικού κλάδου με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια.
Η έκθεση των ισπανικών τραπεζών σε "κόκκινα" δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος και τα μέτρα λιτότητας βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση.
Η ισπανική κυβέρνηση ενέτεινε, σήμερα, τις προσπάθειές της να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της χώρας καλώντας τις να αναλάβουν την "υποχρέωση αναγνώρισης" των τεράστιων ζημιών που υπέστησαν από την έκρηξη της φούσκας στην ισπανική αγορά ακινήτων το 2008.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση Ραχόι θα ζητήσει από τους τραπεζίτες να εγγυηθούν επιπλέον κεφαλαιοποίηση 35 δισ. ευρώ, όμως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το τελικό κόστος που θα έχει αυτή η "διάσωση" πλήττει το ευρώ, τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και τα ισπανικά ομόλογα, με το επιτόκιο στα 10ετή να φτάνει στο 6,07%, το υψηλότερο επίπεδο μετά τον Νοέμβριο.
Στη Γερουσία, όταν ο πρωθυπουργός Ραχόι -υπαναχωρώντας για άλλη μια φορά από τις υποσχέσεις του- επιχείρησε να δικαιολογήσει τη σχεδιαζόμενη νέα ένεση ρευστότητας στον τραπεζικό όμιλο Bankia, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη.
"Είναι πιθανό να βρούμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ για μια τράπεζα και δεν τα έχουμε για την Υγεία και την Παιδεία των πολιτών;" είπε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Μαρθελίνο Ιγκλέσιας.
"Πρέπει να κάνουμε μια αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, γιατί πριν κάνανε μόνο μπαλώματα. Και τώρα από τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα κανένα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί έξωθεν και να δώσει πίστωση. Και δεν ξέρω τί λένε μερικοί για το δημόσιο χρήμα, γιατί μέχρι τώρα το μόνο δημόσιο χρήμα που δόθηκε είναι αυτό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης" τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι.
Στη σκιά των ανησυχητικών εξελίξεων και στην Ισπανία, ολοένα περισσότεροι μιλούν πλέον στην Ευρώπη για τα ευρωομόλογα και για τα ομόλογα ανάπτυξης.
Ήδη, ο μηχανισμός διάσωσης λειτουργεί άτυπα σαν ευρωομόλογο, είπε ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς. "Θεωρώ ότι ο ESM στο ορατό μέλλον θα συζητήσει περί της απόκτησης τραπεζικής άδειας, ώστε να δανείζεται χρήματα από την ΕΚΤ. Εξάλλου, δεν καταλαβαίνω γιατί η ΕΚΤ να δανείζει χρήματα των φορολογουμένων στις τράπεζες με 1%, οι οποίες στη συνέχεια τα δανείζουν σε χώρες υψηλού κινδύνου με 6%, Αυτή τη μπίζνα πρέπει να τη σταματήσουμε" τόνισε.