Εναλλακτική γραμμή πλεύσης "υποχρεώνονται" να σχεδιάσουν κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, λόγω της προοπτικής να εκλεγεί ο Σοσιαλιστής υποψήφιος στην προεδρία της Γαλλίας.
Εναλλακτική γραμμή πλεύσης "υποχρεώνονται" να σχεδιάσουν κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, λόγω της προοπτικής να εκλεγεί ο Σοσιαλιστής υποψήφιος στην προεδρία της Γαλλίας.
Ο Φρανσουά Ολάντ επέμενε και σήμερα, ότι ναι μεν πρέπει να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας του το 2017, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να μπει ένα φρένο στην λιτότητα.
Παράλληλα, καλωσόρισε με επιφύλαξη την αντίστοιχη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, την Τετάρτη, περί ανάγκης υιοθέτησης και ενός συμφώνου ανάπτυξης. "Αυτό που κατάλαβα από τα λεγόμενα του Μάριο Ντράγκι που είναι πρόεδρος της ΕΚΤ, όχι ηγέτης κυβέρνησης ή κράτους με τον οποίο θα κληθώ να διαπραγματευτώ" δήλωσε ο Ολάντ. Ερωτηθείς εάν θα εργαστεί μαζί του είπε: "Να εργαστώ; Δεν είναι τόσο απλό. Η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στην ανεξαρτησία της. Εγώ κατάλαβα ότι ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, δεν επιτυγχάνονται χωρίς ανάπτυξη".
Από σήμερα, ο ένας μετά τον άλλον Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να θέτουν θέμα αλλαγής πλεύσης. Έκκληση έκανε ο Βέλγος πρωθυπουργός ντι Ρούπο, για ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο ανάπτυξης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ιταλός όμολογός του Μάριο Μόντι υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να υιοθετηθούν και άλλου είδους πολιτικές για την οικονομία. "Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν θα φέρουν ποτέ ανάπτυξη. Διότι αν μια χώρα γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα της εντός ή εκτός της χώρας, τότε δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, όλες οι δομικές αλλαγές και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουμε τώρα, αν μη τι άλλο είναι αποπληθωριστικά, δεν δημιουργούν ανάπτυξη. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ζήτηση" επισήμανε ο κ. Μόντι.
Η ανάπτυξη πρέπει να είναι στο εξής η ύψιστη προτεραιότητα μας, τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αλλά τόσο οι δομικές μεταρρυθμίσεις όσο και η λιτότητα θα πρέπει να είναι μερος της πολιτικής εξόδου από την κρίση. "Οι περικοπές και οι φόροι πρέπει να είναι δίκαιοι. Ακόμα και μια αναπτυξιακή πολιτική χρειάζεται επιλογές και θυσίες -τόνισε ο κ. Ρομπάι- και δεν πρέπει να τις υφίσταται μια μόνο κοινωνική ομάδα ή γενιά. Ορισμένοι αυτές τις μέρες δημιουργούν την εντύπωση ή την αυταπάτη ότι μια αναπτυξιακή πολιτική είναι εύκολη. Δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι η στιγμή της αλήθειας. Πρέπει να διαμορφώσουμε την αλλαγή αλλιώς θα μας επιβληθεί".
Καταιγισμός δηλώσεων
Η Γερμανία επιμένει στην λιτότητα, εκτιμώντας ότι διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση εργασιακού κόστους είναι το φάρμακο για την κρίση.
Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου. Αναφερόμενη στις θέσεις του Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι "όσον αφορά τον προβληματισμό για την ανάπτυξη, που ορισμένοι την επικαλούνται τώρα, εδώ και καιρό είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, μαζί με τα υγιή δημόσια οικονομικά".
Ο Σοσιαλιστής προεδρικός υποψήφιος ανταπαντώντας στη Γερμανίδα καγκελάριο δήλωσε ότι δεν θα αποφασίζει η Γερμανία για την τύχη της Ευρώπης και πως η Γαλλία είναι μια από τις ηγέτιδες χώρες της Ευρώπης. Και κατέληξε λέγοντας ότι με την ψήφο του γαλλικού λαού, θα αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα.
Η Μέκρελ διαβεβαίωσε πάντως ότι η καλή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας θα συνεχιστεί, όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 6 Μαΐου, αφού όπως δήλωσε "στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αντιπαρατίθενται δύο φιλοευρωπαίοι πολιτικοί". Παράλληλα επανέλαβε ότι η στήριξή της στο Νικολά Σαρκοζί εξηγείται από την εγγύτητα των πολιτικών κομμάτων τους και από το γεγονός ότι εργάστηκαν μαζί "για το καλό της Ευρώπης" κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.