"Κλειδί" για το μίγμα των μέτρων της περιόδου 2013-2014 θα αποτελέσει η μελέτη που εκπονεί το ΚΕΠΕ, που προχωρά στην καταγραφή και αξιολόγηση των κρατικών δαπανών προκειμένου να εντοπιστούν οι δαπάνες ύψους 11 δισ. ευρώ που πρέπει να περικοπούν την επόμενη διετία.
"Κλειδί" για το μίγμα των μέτρων της περιόδου 2013-2014 θα αποτελέσει η μελέτη που εκπονεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Το ΚΕΠΕ προχωρά στην καταγραφή και αξιολόγηση των κρατικών δαπανών προκειμένου να εντοπιστούν οι δαπάνες ύψους 11 δισ. ευρώ που πρέπει να περικοπούν την επόμενη διετία.
Η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί στο μέγαρο Μαξίμου τη Μεγάλη Δευτέρα και θα αποτελέσει οδηγό για τις αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, που θα ψηφίσει τα μέτρα τον Ιούνιο.
Βασικός άξονας των μέτρων θα είναι:
Οι περικοπές των επιδομάτων
Οι απολύσεις στο Δημόσιο
Οι αμυντικές δαπάνες και
Οι οργανισμοί του Δημοσίου.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους ευρωβουλευτές κατά την ακρόαση της τρόικας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το κείμενο, το 2010 το ποσοστό των δαπανών στην Ελλάδα ήταν ίσο ή πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας. Ωστόσο, οι δαπάνες είναι σχεδόν διπλάσιες στις δημόσιες υπηρεσίες, όσο και στην άμυνα.
Ειδικότερα:
Προστασία Περιβάλλοντος: ΕΕ 27: 0,9% – Ευρωζώνη: 0,9% – Ελλάδα: 0,6%
Υγεία: ΕΕ 27: 7,5% – Ευρωζώνη: 7,5% – Ελλάδα: 7,5%
Πολιτισμός: ΕΕ 27: 1,2% – Ευρωζώνη: 1,2% – Ελλάδα: 0,6%
Εκπαίδευση: ΕΕ 27: 5,5% – Ευρωζώνη: 5,1% – Ελλάδα: 3,8%
Κοινωνική Προστασία: ΕΕ 27: 19,9% – Ευρωζώνη: 5,1% – Ελλάδα: 18%
Δημόσιες Υπηρεσίες: ΕΕ 27: 6,5% – Ευρωζώνη: 6,8% – Ελλάδα: 11,1%
Άμυνα: ΕΕ 27: 1,6% – Ευρωζώνη: 1,4% – Ελλάδα: 2,2%.
Οι δανειστές μας προειδοποιούν ότι εάν δεν περικοπούν δαπάνες, σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες περικοπές μισθών, ενώ διαμηνύουν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, όπως φέρεται -σύμφωνα με το "Βήμα"- να είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απευθυνόμενος σε Έλληνα συνομιλητή του, εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα των Ελλήνων πολιτικών να κυβερνήσουν, αλλά και των πολιτών να κυβερνηθούν. "Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κυβερνήσει και ο ελληνικός λαός δεν θέλει να κυβερνηθεί" φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός.
Το σχέδιο των περικοπών ύψους 11 δισ. ευρώ το 2013-2014 θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα Μαϊου, οπότε και αναμένεται η νέα άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.
Στο προσχέδιο που επεξεργάζονται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο περιλαμβάνονται περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές, λουκέτα σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ -σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ- πρόσθετα έσοδα 3 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα.