Οργισμένοι με την εισφορά στα ακίνητα, ύψους 100 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, οι Ιρλανδοί συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες έξω από το εκθεσιακό κέντρο στο Δουβλίνο, όπου διεξαγόταν το συνέδριο του κόμματος του πρωθυπουργού Έντα Κένι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Ιρλανδοί πολίτες έξω από το εκθεσιακό κέντρο στο Δουβλίνο, όπου διεξαγόταν το συνέδριο του κόμματος του πρωθυπουργού Έντα Κένι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα, ύψους 100 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.
Οργισμένοι με την εισφορά, οι Ιρλανδοί συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες και αποδοκίμασαν τα μέλη του κόμματος που προσπαθούσαν να μπουν στην αίθουσα του συνεδρίου, χωρίς να λείψει η ένταση.
Ο αριθμός των υπόχρεων ιδιοκτητών υπολογίζεται σε 1,6 εκατομμύριο πολίτες, ωστόσο μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου που έληξε η προθεσμία, την εισφορά είχαν καταβάλει μόνο οι μισοί.
Οι αρχές διαμηνύουν ότι όσοι επαναστάτησαν θα υποστούν τις επιπτώσεις, τουτέστιν προσαυξήσεις και πρόστιμα, ενώ ο πρωθυπουργός Κένι δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν εχει επιλογές και ότι οι θυσίες πρέπει να γίνουν. "Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Δεν θα πετάξω στα σκουπίδια την πρόοδο που έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο, υπαναχωρόντας από τις διεθνείς δεσμεύσεις μας. H Ιρλανδία δεν θα χρεοκοπήσει" τόνισε.
H αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ληστρική επιδρομή στα ήδη ψαλιδισμένα εισοδήματα, κάνοντας λόγο για μια άνευ προηγουμένου προχειρότητα, αφού δεν υπάρχει καν βάση δεδομένων με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κάνοντας λόγο για "ανταρσία" στις απαιτήσεις της τρόικας, ο ιρλανδικός Τύπος σχολιάζει ότι για την κυβέρνηση αυτό είναι "μεγάλη ήττα" και μάλιστα περίπου δυο μήνες πριν τη διεξαγωγή κρίσιμου δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου αυστηρού συμφωνου σταθερότητας.
"Θα μας αναγκάσουν να ξεσηκωθούμε σαν τους Έλληνες" αναφέρεται σε άρθρο της ιρλανδικής "Independent", που προβλέπει ότι με την χώρα κομμένη στα δυο, θα κορυφωθεί η δυσαρέσκεια μεταξύ των νομοταγών πολιτών και του κινήματος τύπου "δεν πληρώνω" που έκανε τώρα, για πρώτη φορά, δυναμικά την εμφάνισή του.
Η τρόικα ζητά από την Ιρλανδία να μειώσει το έλλειμμα από 10% πέρσι στο 8,6% φέτος, με στόχο να φθάσει το 3% το 2016. Για να επιτευχθεί αυτό, λένε οι δανειστές της, πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές ναι να αυξήσουν τους φόρους, επιμένοντας ειδικά στην επιβολή φορου ακινήτων, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στην Ιρλανδία.