Στις αποφάσεις που θα λάβει η επόμενη κυβέρνηση παραπέμπει το υπουργείο Οικονομικών τον "καυτό" φάκελο του Φορολογικού, επιχειρώντας να σβήσει τη "φωτιά" που άναψαν οι πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαλόγου, στην οποία συμμετείχαν ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Στις αποφάσεις που θα λάβει η επόμενη κυβέρνηση παραπέμπει το υπουργείο Οικονομικών τον "καυτό" φάκελο του Φορολογικού, επιχειρώντας να σβήσει τη "φωτιά" που άναψαν οι πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαλόγου, στην οποία συμμετείχαν ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού λάβει υπόψη και τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου που θα προηγηθεί της τελικής διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου".
Από την πλευρά του, ο "γαλάζιος" αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι "η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προφανώς υπογράψει αλλά ούτε και έχει λάβει κανένα πόρισμα από το διάλογο που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό σύστημα".
Στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα δυσμενέστερη κλίμακα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και η αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από απευθείας ενισχύσεις στους ασθενέστερους.
Με βάση την προτεινόμενη νέα κλίμακα:
Εισόδημα 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 200 ευρώ φόρο
Εισόδημα 14.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 240 ευρώ επιπλέον φόρο
Εισόδημα 16.000 ευρώ με 280 ευρώ επιπλέον φόρο, ενώ
Εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει ελάφρυνση 820 ευρώ και
Εισόδημα 60.000 ευρώ θα έχει ελάφρυνση 2.920 ευρώ!
Στο πεδίο των ακινήτων προτείνεται ενιαίος φόρος για το Δημόσιο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το Τέλος που εισπράττεται από τη ΔΕΗ κι ένας ενιαίος φόρος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόθεση, επίσης, είναι να αλλάξει ή ακόμα και να καταργηθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Όσον αφορά στον ΦΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μείωση συντελεστών μπορεί να γίνει μόνο εάν αυξηθούν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, ενώ πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να μην εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής και να μην καταργηθεί το ειδικό ευνοϊκό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου.
Για τις επιχειρήσεις, προτείνεται συντελεστής 20% για όλους τους εταιρικούς τύπους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στη διαβούλευση Μ. Ντουκάκης επισημαίνει πως "είναι απολύτως σαφές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ό,τι και αν συζητούν, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν νέα μέτρα 14 δισ. τον Ιούνιο" και προσθέτει: "Ας μην ψάχνουν για συνενόχους".
"Η συζήτηση στη διακομματική επιτροπή ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ για το νέο φορολογικό που θα φέρουν μετά τις εκλογές είναι αποκαλυπτικά ανατριχιαστική" καταγγέλλει το ΚΚΕ.
Η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζει ότι "η αντιπαράθεση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ για το νέο φορολογικό σύστημα δείχνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης".