Νέες μειώσεις μισθών επιδιώκουν για την Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη χθεσινή τους "ανάκριση" από τους ευρωβουλευτές. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, μάλιστα, επανέλαβε την πάγια θέση του ταμείου ότι ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι πενταπλάσιος από εκείνους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Μισθούς Βαλκανίων επιδιώκουν για την Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη χθεσινή τους "ανάκριση" από τους ευρωβουλευτές. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, μάλιστα, επανέλαβε την πάγια θέση του ταμείου ότι ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι πενταπλάσιος από εκείνους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
"Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60% από το 2000 έως το 2009, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μέσο όρο 40% την ίδια περίοδο. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 50% πάνω από αυτόν της Πορτογαλίας, σχεδόν 20% πάνω τον μισθό της Ισπανίας και πέντε φορές πάνω από αυτόν των βαλκανικών χωρών όπως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγή ικανότητα των επιχειρήσεων αποτελεί κλειδί για να μπορέσουν να απορροφήσουν περισσότερους νέους εργαζόμενους για να αντιμετωπιστεί το πολύ υψηλό επίπεδο της ανεργίας των νέων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Απογοητευτική χαρακτηρίζουν ακόμη την απόδοση των φορολογικών μηχανισμών, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι πλούσιοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρους, με αποτέλεσμα τα έσοδα να παρουσιάζουν συνεχώς υστέρηση και με κίνδυνο, εάν δεν βελτιωθούν τα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, να πρέπει να περικοπούν κι άλλες κοινωνικές δαπάνες.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος τόνισε: "Το σημείο – κλειδί είναι η αλλαγή του φορολογικού μηχανισμού. Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετά απογοητευτική. Σε πολλές περιπτώσεις οι πλούσιοι Έλληνες συνεισφέρουν ελάχιστα στη συνολική προσπάθεια προσαρμογής κι αυτό εν μέρει λόγω φοροδιαφυγής".
Η τρόικα έβγαλε κίτρινες κάρτες και στο θέμα της μείωσης των δαπανών του δημοσίου, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να ζητά ευθέως λουκέτα οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στους κινδύνους του προγράμματος συγκαταλέγεται και η ενδεχόμενη μικρότερη του αναμενόμενου απόδοση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε στο θέμα των κινδύνων εφαρμογής λέγοντας: "Υπάρχει ελάχιστος χώρος για ελιγμούς και παρεκκλίσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις ιδιωτικοποιήσεις και πρέπει να τονωθεί ο ρυθμός των δομικών αλλαγών που είναι η βάση του προγράμματος. Γι' αυτό και λέμε ότι το πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του χρέους παρουσιάζει ορισμένους κινδύνους αποκλίσεων και πρέπει η Ελλάδα να το εφαρμόσει πλήρως".