Περίπου 250.000 άνθρωποι θα αποδειχθεί ότι λάμβαναν μαϊμού παροχές, μετά το τέλος των ελέγχων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". Το κράτος ζημιωνόταν κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Περίπου 250.000 άνθρωποι θα αποδειχθεί ότι λάμβαναν μαϊμού παροχές, μετά το τέλος των ελέγχων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Το κράτος ζημιωνόταν κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο, υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι λέγοντας παροχές εννοεί εκτός όχι μόνο τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και τις συντάξεις, και τα επιδόματα ασθενείας και τα πλαστά ένσημα. Μέχρι στιγμής ο έλεγχοι έχουν εντοπίσει απάτες, οι οποίες αντιστοιχούν στο ποσό των 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τα επιδόματα μαϊμού, τα οποία έπαιρναν πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνταν. Όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο όπου μόλις 40 από τους 70 δικαιούχους απογράφησαν.
Ο διευθυντής οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ζακύνθου, Νίκος Βάρτζελης, που σύμφωνα με το υπουργείο έχει εγκρίνει εκατοντάδες επιδόματα τυφλότητας, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ότι πρόκειται για 400 περιπτώσεις στις περισσότερες εκ των οποίων τα πιστοποιητικά προέρχονταν από αποτελέσματα εξετάσεων από άλλα νοσοκομεία, αφού ο ίδιος δε διέθετε τα μέσα για να το ελέγξει. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι μπορεί να εξαπατήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ελληνικής οφθαλμολογικής εταιρείας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι δεν μπορεί ο γιατρός να εξαπατηθεί από τον ασθενή για το εάν είναι τυφλός ή όχι εφόσον γίνουν επιστημονικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι.
Εν τω μεταξύ, επέμεινε στις καταγγελίες του ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, λέγοντας ότι είχε "στηθεί μια κανονική μηχανή" στο νησί για την έκδοση μαϊμού προνοιακών επιδομάτων. Επίσης, ο δήμαρχος σημείωσε ότι μετά από καταγγελίες έγινε έλεγχος στο νησί αλλά διοικητικός όχι υγειονομικός. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι γνωρίζει τουλάχιστον 20 περιπτώσεις, που παίρνουν επίδομα τυφλότητας αλλά εργάζονται κανονικά.
Ο πρώην νομάρχης Ζακύνθου, Διονύσιος Γάσπαρος, που υπέγραφε και ο ίδιος για να δίνονται επιδόματα, ανέφερε πως δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τα πιστοποιητικά των πανεπιστημιακών γιατρών και ο ίδιος είχε ζητήσει την έρευνα από επιτροπή που παραιτήθηκε. Και τόνισε, όπως και ο κ. Βάρτζελης ότι πολλοί είναι οι δικαιούχοι δεν μπόρεσαν να απογραφούν είτε γιατί τους διαβεβαίωσαν ότι θα τους σταλούν τα έγγραφα στο σπίτι, κάτι που δεν έγινε, είτε γιατί τους έστελναν σε νοσοκομείο της Αθήνας χωρίς όμως οι άνθρωποι να μπορούν να μετακινηθούν.
Καταγγελία για φακελάκι
Καταγγελία για γιατρό, ο οποίος της ζητούσε μίζα προκειμένου να της υπογράψει πιστοποιητικό για βοήθημα που δικαιούνταν η τυφλή μητέρα της από την πρόνοια, έκανε μια κάτοικος της Ζακύνθου. Η Αναστασία Τσουκαλά, κατήγγειλε ότι γιατρός, το 2000, της ζήτησε χρήματα, τα οποία και έδωσε προκειμένου να πάρει επίδομα η μητέρα της, η οποία ήταν όντως τυφλή, λέγοντάς της ότι εάν δεν έδινε το φακελάκι δεν θα έπαιρνε το πιστοποιητικό.