Θυελλώδης συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση του νέου πακέτου προς τη χώρα μας. Ενέκρινα βοήθεια 28 δισ. ευρώ. "Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης", τονίζει ο Λ. Παπαδήμος.
"Ναι" στη βοήθεια ύψους 28 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας είπε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αποφάσισε επίσης την άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψος 1,65 δισ. ευρώ. Το ΔΣ του Ταμείου είχε προηγουμένως τροποποιήσει ειδικά για την Ελλάδα τους κανονισμούς της χρηματοδότησης έτσι ώστε η δανειοδότηση προς τη χώρα μας να έχει 4ετή και όχι 3ετή διάρκεια.
Σε 4 ημέρες, δηλαδή στις 19 Μαρτίου αναμένεται και η πρώτη δόση από τους Ευρωπαίους, μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία προβλέπει δρακόντειους όρους για την τήρησή της, όπως η επιβολή τόκων υπερημερίας 2% πάνω από το Euribor καθώς και η παραίτηση από την ασυλία έναντι αγωγών, δικαστικών αποφάσεων και κατασχέσεων για περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδας
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Σήμερα το πρωί το ΔΣ του ΔΝΤ ενέκρινε τη συνέχιση στήριξης γα το φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Το ΔΣ ενέκρινε νέα χρηματοδότηση 28 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια ως μέρος του συνολικού πακέτου στήριξης εκ μέρους του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Το ΔΣ υπογράμμισε ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επάνοδο σε πορεία ανάπτυξης αποτελούν το κλειδί της εξόδου από την κρίση".
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν θυελλώδης με αρνητικό πρωταγωνιστή για ακόμη μια φορά τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας, ο οποίος προκάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας τους εκπροσώπους του Ταμείου στην Ελλάδα, "Πόντιους Πιλάτους, που πάντα νίπτουν τας χείρας τους".
Η Ελβετία ψήφισε απρόθυμα "ναι", ενώ τη χώρα μας υποστήριξαν οι ΗΠΑ αλλά και ο εκπρόσωπος της Αργεντικής που τόνισε απευθυνόμενος στους επικεφαλής του Ταμείου: "Μιλάτε σαν να είστε εμπορική τράπεζα, δεν είστε, είστε διεθνείς οργανισμός".
Οι έδρες της Ρωσίας και της Αυστραλίας, άσκησαν κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται το Ταμείο την κατάσταση στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε υποστηρικτικός προς τη χώρα μας, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων και ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη.
Αρκετοί εκπρόσωποι χωρών στο ΔΣ του ΔΝΤ, ρώτησα και για τις θέσεις του Αντ. Σαμαρά και σύμφωνα με πληροφορίες πήραν τη διαβεβαίωση ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζει το πρόγραμμα.
Τα δάνεια πρόκειται να δοθούν μέσω του μηχανισμού Extended Fund Facility (EFF), σε τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. ευρώ, υπό τον όρο βέβαια ότι η Ελλάδα θα αποδεικνύει κάθε φορά ότι υλοποιεί τις υποσχέσεις της εφαρμόζοντας με ακρίβεια το πρόγραμμα.,
Ελληνική πλευρά & πιέσεις
Χθες το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη νέα δανειακή σύμβαση, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και υπογράφεται σήμερα, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαρτίου.
Όπως τόνισε, πάντως, ο Λoυκάς Παπαδήμος στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης, καθώς εκκρεμούν δεκάδες νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας συμφωνίας.
Ο υπουργός Οικονομικών σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε πως με το PSI άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την ανάπτυξη εθνική υπόθεση. Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφει για το πρώτο δίμηνο του έτους ταμειακό πλεόνασμα 647 εκατ. ευρώ όταν πέρσι υπήρχε έλλειμμα 1,171 δισ ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στον Φεβρουάριο καταγράφηκε έλλειμμα 218 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,5 δισ ευρώ τον περσινό Φεβρουάριο.
Ενδεικτικές της πίεσης για την αποτελεσματική εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, που αφορούν στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και πάνω απ' όλα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, είναι οι δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος δήλωσε στο CNN ότι μόνο μέσω της μακροχρόνιας λιτότητας η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στο σωστό δρόμο.
"Αν ακολουθήσουν τη λιτότητα, τότε τα πράγματα θα είναι ήρεμα, αλλά θα πάρει πολύ χρόνο στην Ελλάδα να επιστρέψει στον σωστό δρόμο… Καταλαβαίνω τις απογοητεύσεις, αλλά το βασικό είναι να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και ο μόνος τρόπος για να γίνει είναι να έχουμε αυστηρούς κανόνες και να έχουμε λιτότητα. Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει, ακόμα και η Φινλανδία που είναι χώρα 'ΑΑΑ' ψάχνει τώρα να κάνει οικονομίες στον προϋπολογισμό της από 7% έως 10%" είπε ο Αλεξάντερ Στουμπ.