Ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, διαδικασία-κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Νέος έλεγχος την 1η Μαρτίου σε έκτακτο Eurogroup για να κριθεί εάν έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας. Κώδωνας κινδύνου από Μέρκελ για αποφυγή ελληνικής χρεοκοπίας.
Ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η δημόσια προσφορά για το κούρεμα του χρέους με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, μετά τη σχετική έγκριση που έδωσε νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο. Έτσι, ξεκίνησε πλέον και επισήμως το PSI, η διαδικασία-κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και τη μείωση του χρέους κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ.
Με βάση τη διαδικασία, όλοι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων -δηλαδή μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτικά κεφάλαια αλλά και ιδιώτες- καλούνται να δηλώσουν ότι ανταλλάσσουν τα ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους με νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο.
Η ανταλλαγή θα γίνει ως εξής: Για κάθε 100 ευρώ που έχει στα χέρια του ο κάθε επενδυτής σε ελληνικά ομόλογα τα 53,5 ευρώ διαγράφονται (αυτό είναι και το κέρδος που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζεται σε 107 δισ ευρώ). Τα υπόλοιπα 15 ευρώ θα είναι σε ομόλογα του EFSF και για τα 31,5 ευρώ που απομένουν ο επενδυτής θα πάρει τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία θα περιέχουν και ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα έχει μετά το 2015 ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τα επιτόκια που προβλέπονται, το Δημόσιο αναμένεται να δώσει και μεγαλύτερο επιτόκιο στους επενδυτές.
Το μεγάλο στοίχημα ειναι η συμμετοχή και εάν θα είναι η αναμενόμενη, διότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εάν φτάσει τουλάχιστον στο 75% αλλά είναι κάτω από το κρίσιμο ποσοστό του 90%, η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τους επίσημους πιστωτές της θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης. Δηλαδή, το ενδεχόμενο να κατασταθεί υποχρεωτικό το κούρεμα και για όσους δεν προσέλθουν εθελοντικά στη συναλλαγή.
PSI και εφαρμογή δεσμεύσεων θα κρίνουν τη συνέχεια
Κατά την τοποθέτησή του σήμερα στο υπουργικό, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι "τις τελευταίες μέρες γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες" και ότι "το σχετικό νομοθετικό έργο εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες, τονίζοντας ότι "μέχρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου όλα πρέπει να είναι έτοιμα".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο CNN, δεσμεύθηκε για την εφαρμογή των μέτρων τονίζοντας πως κανείς δεν θέλει να πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες. "Κανένας στην Ελλάδα δεν θέλει να πάνε χαμένα όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και γι' αυτό η πλειοψηφία είναι υπέρ των όσων κάνει η κυβέρνηση για να μείνουμε στην Ευρωζώνη και να υπάρξει ανάπτυξη", τόνισε χαρακτηριστικά ο Παντελής Καψής.
Η Ελλάδα θα υποστεί νεο έλεγχο την 1η Μαρτίου, καθώς θα γίνει έκτακτο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής, ώστε να αποφασιστεί εάν έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας.
Όπως είπε την Παρασκευή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, "πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη 1 και 2 Μαρτίου θα έχουμε άλλη μια συνεδρίαση του Εurogroup για να ελέγξουμε τι έχει γίνει μέχρι στιγμής τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα ως προς τις πρότερες ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες φίλοι μας ώστε να τεθεί σε ισχύ το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα και να εγκριθεί από κυβερνήσεις και Κοινοβούλια".
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του κ. Παπαδήμου λαμβάνει πολύ σοβαρά τις αποστολές της". "Δεν είναι μόνον αποστολές, είναι αποφάσεις που έχει λάβει η ίδια την Ελλάδα και πρέπει όλες να γίνουν πράξη μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα" είπε.
Πρόσθεσε, δε, ότι όσο προχωρά ο Μάρτιος θα εξεταστεί "κατά πόσον η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πράγματι πατά σε στέρεες βάσεις" και τόνισε ότι "μόνον όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα υπάρξει το τελικό 'ok' για το πρόγραμμα για την Ελλάδα".
Η Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι παρακολουθούν την πορεία της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την οποία χαρακτήρισε "αχαρτογράφητη περιοχή" για όλους και για τη χώρα μας "ένα πολύ σημαντικό βήμα, ώστε να δοθεί στη συνέχεια το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων απ' το δεύτερο πρόγραμμα, υπό τον όρο βέβαια ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα καθήκοντά της".
Οι Γερμανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν για το νεό πακέτο βοήθειας, με τον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει την αντίδραση αρκετών βουλευτών. "Είναι κρίσιμο να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί οι συνέπειες είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες και απρόβλεπτες σε ό,τι αφορά την επίπτωση στις τράπεζες και την οικονομία της Ευρώπης" ήταν το μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα η καγκελάριος.
Από την πλευρά του, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε, δεν αποκλείει και νέα βοήθεια. "Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το μονοπάτι που διαλέξαμε θα μας οδηγήσει στην επιτυχία. Είναι επίσης πιθανό πως δεν θα είναι η τελευταία φορά που η γερμανική Βουλή θα χρειαστεί να ασχοληθεί με μια βοήθεια προς την Ελλάδα" σημειώνει.
Στο ίδιο κλίμα είναι και η επιστολή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάνκερ στο Κοινοβούλιο που καλείται να εγκρίνει τη βοήθεια στην Ελλάδα, στην οποία σημειώνει: "Το πακέτο δεν εγγυάται ότι τα προβλήματα της Ελλάδας θα λυθούν. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πολλά μέτρα και να δείξει ότι εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Λόγω του αδύναμου ιστορικού της Ελλάδας, αρκετές χώρες της ευρωζώνης- συμπεριλαμβανομένης και της Ολλανδίας- ανησυχούμε".
Αποκαλυπτικός για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα ήταν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, ο οποίος δήλωσε στο CNN: "Αυτό που προσπαθούσε να κάνει η Ευρωζώνη είναι να πει ότι οι χώρες που εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί και τις εφαρμόζουν πιο γρήγορα τείνουν να ανακτούν την εμπιστοσύνη των αγορών. Το έχουμε δει αυτό στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης και πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν υποσχεθεί πολλές φορές να κάνουν μεταρρυθμίσεις και δεν το έχουν πράξει. Τώρα, όμως, με την βοήθεια που λαμβάνουν έχουν μεγαλύτερο περιθώριο για ελιγμούς".
Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου για το εάν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν ότι πρέπει η Ελλάδα να αφεθεί να χρεοκοπήσει, ο κ. Ράινφελντ δήλωσε: "Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο γεγονός ότι μπορεί να είναι ακόμη πιθανή μια τέτοια πραγματικότητα, αλλά με το νέο πακέτο μέτρων, η Ελλάδα έχει χρόνο για ελιγμούς. Εάν όμως δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία, τότε μακροπρόθεσμα το πρόγραμμα θα αποτύχει".