Στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθιξε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τη νεότερη υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι αλλά και το Σκοπιανό.
Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Α.Φ. Ράσμουσεν που βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την ημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής για τα 60 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ προκάλεσε και αντιδράσεις, καθώς έξω από το Μέγαρο Μουσικής αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν μέλη του ΠΑΜΕ που διαδήλωσαν, ενώ το ΚΚΕ συνδέει την επίσκεψη Ράσμουσεν με εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς.
Στις συνομιλίες του κ. Ράσμουσεν με τον Κάρολο Παπούλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθιξε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τη νεότερη υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, διατυπώνοντας την ενόχλησή του.
"Ενοχλήθηκα όταν ανέβηκα χθες στο Γενικό Επιτελείο και είδα ότι γινόταν μια υπέρπτηση τουρκικών αεροπλάνων πάνω από το Αγαθονήσι” σημείωσε ο κ. Παπούλιας. "Είναι μια συμπεριφορά δύο χωρών που ανήκουν στην ίδια συμμαχία και δεν την καταλαβαίνω. Ελπίζω όμως, ότι κάποια στιγμή, όλα αυτά θα απαλειφθούν και με τη βοήθεια τη δικιά σας και με την συμβολή τη δικιά σας, θα υπάρξουν πάλι σχέσεις καλής γειτονίας, με μια χώρα που θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, και πράγματι την υποστηρίζουμε για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά που πρέπει να κάνει πολλά για να επιτύχει αυτό το στόχο", πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Σκοπιανό σημειώνοντας πόσο καλύτερα θά ήταν τα πράγματα και για τις δύο χώρες, και ιδιαίτερα για τα Σκόπια, αν οι σχέσεις μας ήταν καλές και είχε επιλυθεί το βασικό πρόβλημα της ονομασίας, συμπληρώνοντας: "Έχει γίνει πλέον ανέκδοτο η εμμονή των Σκοπίων να επιμένουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σκοπιανός. Αυτό μας ενοχλεί διότι είναι φαλκίδευση της ελληνικής ιστορίας, και δεν το δεχόμαστε".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον κ. Ράσμουσεν πως προσβλέπει στη βοήθειά του, η οποία είναι πολύ σημαντική αφού, όπως είπε, οι δηλώσεις του μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει κατανοήσει το πρόβλημα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. "Είναι ένα βήμα μπροστά και θα βοηθήσει και τις προσπάθειας των Σκοπίων να βρούνε τον σωστό δρόμο", κατέληξε ο κ. Παπούλιας.
Με αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο υποδέχτηκε τον κ. Ράσμουσεν και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που προσέφερε στο γ.γ της Συμμαχίας ένα αντίγραφο ξίφους του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο
Μεταξύ άλλων, στις συνομιλίες που έχει ο κ. Ράσμουσεν στην Αθήνα κυριαρχεί το θέμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανανεώνοντας τις απειλές του προς την Κύπρο επειδή ξεκίνησε η δεύτερη φάση των ερευνών και των διαγωνισμών για την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Δήμας που ρωτήθηκε συγκεκριμένα γι' αυτή την ανακοίνωση της Άγκυρας, ανέφερε ότι αν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί πλέον το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αθήνα σκοπεύει να παραμείνει σε διαρκή επαφή με τη Λευκωσία στις προσπάθειές της που άλλωστε, όπως είπε, συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
Την ίδια στιγμή που ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συναντούσε την Ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, στη Λευκωσία έφτανε ο Μπεντζαμιν Νετανιάχου για επαφές με τον Προεδρο Χριστόφια, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο νησί.