Επιβεβαίωσε και μέσω του MEGA ο Δημήτρης Ρέππας ότι έρχονται κατ' επιταγήν της τρόικας 15.000 απολύσεις εφέτος, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει μέσω της αναδιάρθρωσης του κράτους και μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, την οποία -όπως είπε- το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει.
Επιβεβαίωσε και μέσω του MEGA ο Δημήτρης Ρέππας ότι έρχονται κατ' επιταγήν της τρόικας 15.000 απολύσεις εφέτος, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει μέσω της αναδιάρθρωσης του κράτους και μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, την οποία -όπως είπε- το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει.
Σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η υποχρέωση που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι να μειώσει το κράτος στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που γίνονται και όχι να απολύσει υπαλλήλους.
"Η απομάκρυνση υπαλλήλων μέσα από μια διαδικασία διαρθρωτικής αλλαγής θα είναι μια από τις συνέπειες που θα προκύψουν και γι' αυτή τη συνέπεια ασφαλώς πρέπει να πάρουμε αντισταθμιστικά μέτρα" τόνισε.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι "δεν ξεκινά η τρόικα με την πρόταση 'απολύστε υπαλλήλους επειδή πρέπει να απολύσετε' ". "Γιατί -πρόσθεσε- μπορούμε να απολύσουμε υπαλλήλους πάλι με κριτήρια οριζόντια χωρίς όμως να αλλάξει το κράτος, όταν το ζητούμενο είναι να αναδιαρθώσουμε το κράτος και τις υπηρεσίες του".
Αναφερόμενος στο "φιάσκο" της εφεδρείας, ο κ. Ρέππας είπε ότι οι απαιτήσεις της τρόικας τότε δεν άφηναν περιθώριο χρόνου να γίνει αξιολόγηση. Η εφεδρεία "απέδωσε αυτά που απέδωσε γιατί αξιολόγηση χωρίς να υπάρχει εμπειρία ή δομές δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε 2 μήνες" ανέφερε.
"Η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν μια διαδικασία αξιολόγησης. Μιλάμε από την πρώτη στιγμή για λιγότερο κράτος. Λιγότερο κράτος σημαίνει λιγότερες δομές, υπηρεσίες και ασφαλώς λιγότερο προσωπικό το οποίο πρέπει να προκύψει μετά από διαδικασία αξιολόγησης" σημείωσε ο κ. Ρέππας.
Και πρόσθεσε: "Είμαστε απολύτως απέναντι σε τυφλές απολύσεις ή στη χρήση οριζόντιων κριτηρίων. Διαδικασία αξιολόγησης βάσει της οποίας όλοι οι υπάλληλοι κρίνονται αριστούχοι από τους προϊσταμένους τους δεν είναι διαδικασία αξιολόγησης, είναι διακωμώδησή της".
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το θέμα της απομάκρυνσης των 15.000 υπαλλήλων μέσω της αναδιάρθρωσης του κράτους, και όχι απευθείας, τέθηκε στον ίδιο από την τρόικα για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι 15.000 αυτοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται στους 150.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2015 από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στόχος που -όπως τόνισε- έχει ανακοινωθεί.
"Δεν έχουμε πολιτική απολύσεων με την έννοια ότι δεν θέτουμε στόχο να κάνουμε απολύσεις. Ο στόχος μας είναι να αναδιαθρωσουμε το κράτος που με τις πιο λιτές δομές, θα έχει λιγότερες υπηρεσίες και λιγότερο προσωπικό" είπε ο Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας ότι "η συζήτηση που γίνεται είναι μια συνολική διαπραγμάτευση για τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει και έχουν γίνει ήδη πολλές αλλαγές".
"Στην πρώτη φάση -ανέφερε- έγινε η αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη, στη δεύτερη φάση προχωρήσαμε στη συνεργασία με τη λεγόμενη task force και είμαστε τώρα στο σημείο όπου οι ομάδες της Γαλλίας και της Ελλάδας συζητούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και του προσωπικού. Και αυτή τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη αυτή η συνεννόηση για να καταλήξουμε στην πολιτική που θα εφαρμόσουμε, έρχεται αυτή πρόταση της τρόικας που διατυπώνεται για πρώτη φορά την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ στις 20 Ιανουαρίου που είχαμε και πάλι συναντηθεί δεν μου τέθηκε τέτοιο θέμα".