Υπαγωγή τροφίμων και φαρμάκων σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ ζητά το ΔΝΤ, παράλληλα με τις απαιτήσεις για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς. Οι προτάσεις του Ταμείου περιλαμβάνουν, ακόμα, κατάργηση φοροαπαλλαγών, τιμαριθμική αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τέλος ακινήτων στα αγροτεμάχια.
Αυξήσεις-"φωτιά" στους συντελεστές του ΦΠΑ προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέτρο που εάν υιοθετηθεί αναμένεται να πλήξει το καλάθι της νοικοκυράς, για τρίτη φορά μέσα σε δυο χρόνια.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση, ενόψει και της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα, από το 13% σήμερα, σε 19% ή 21%.
Ζητείται δηλαδή να υπερδιπλαστιαστεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, που τα τελευταία δύο χρόνια από το 9% έφθασε στο 13%, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος διαβίωσης, καθώς αναμένεται να επιβαρυνθεί σε τελικές τιμές κατά 5%.
Το Ταμείο προτείνει, ακόμη, να υπερτριπλασιαστεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, φθάνοντας από τον χαμηλό συντελεστή του 6,5% στον υψηλότερο του 19% ή 21%.
Ανατιμήσεις αναμένονται και σε άλλα είδη ή υπηρεσίες, καθώς ανάλογες αναπροσαρμογές στον υψηλό συντελεστή του 19% ή 21% προτείνεται να επιβληθούν για τον ΦΠΑ σε λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, εισιτηρίων μέσων μεταφοράς, επισκευών κατοικιών και άλλων.
Εκτός αυτών, το ΔΝΤ εισηγείται προκειμένου να εισπραχθούν ακόμη περισσότεροι φόροι, να επιβληθεί ΦΠΑ 19% ή 21% στις εμπορικές μισθώσεις, αλλά και στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
Από την επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης δεν θα γλιτώσουν ούτε τα στριφτά τσιγάρα και το κρασί.
Επίσης, ζητείται να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων. Στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπαίνει ακόμα και το ήδη "κουτσουρεμένο" αφορολόγητο, ενώ με την πρότασή του για λιγότερα κλιμάκια στη φορολογική κλίμακα, επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Περισσότερα βάρη, μετά τα χαράτσια, καλούνται να επωμισθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το ΔΝΤ συστήνει να αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση οι αντικειμενικές αξίες, να καταργηθεί η έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων καθώς και οι φοροαπαλλαγές, ενώ φόρος ζητούν να μπει ακόμη και στους κατόχους αγροτεμαχίων.
Μόνη θετική πρόταση, να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης, που σήμερα είναι 8% μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για το υπόλοιπο ποσό αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου.
Όσον αφορά την είσπραξη φόρων, οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαιτούν να τιμωρούνται… εδώ και τώρα με πρόστιμα όσοι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν έγκαιρα και τακτικά τους φόρους. Ειδικότερα, ζητούν να επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσους καθυστερούν στην πληρωμή και 1.000 την ημέρα για όσους αρνούνται να προσκομίσουν στοιχεία σε φορολογικό έλεγχο.