Ανέστρεψαν πρύμνα οι Γερμανοί αναφορικά με την ιδέα τοποθετησης επιτρόπου μετά την άρνηση πολλών Ευρωπαίων εταίρων, ωστόσο διατηρούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αυστηρής επιτήρησης της χώρας μας. Επικριτικά σχόλια κατά Μέρκελ από τα γερμανικά ΜΜΕ.
Η προκλητική πρόταση των Γερμανών για εγκατάσταση Επιτρόπου στην Ελλάδα δεν έφτασε στο τραπέζι της Συνόδου. Ωστόσο, ακόμα και όσοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ή αντέδρασαν, σημείωσαν ότι απαιτείται στενότερη επιτήρηση για τη πλήρη εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος.
Ο Λουκάς Παπαδήμος που ήταν έτοιμος να αντιδράσει έντονα – έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των τριών πολιτικών αρχηγών – σε περίπτωση που οι Γερμανοί έθεταν το θέμα του επιτρόπου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: "Δεν έγινε καμμία συζήτηση για επίτροπο στην Ελλάδα".
"Χρειαζόμαστε επιτήρηση στην Ελλάδα πράγμα που συμφωνήσαμε και στα συμπεράσματα της συνόδου στις 26/10/2011 δηλαδή ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος η Κομισιόν μαζί με τους εταίρους στην τρόικα θα δημιουργήσουν για όσο διαρκεί το πρόγραμμα μια διαδικασία παρακολούθησης που περιλαμβάνει εθνικούς εμπειρογνώμονες, δηλαδή, Έλληνες ειδικούς ώστε με τη στενότερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, τόνισε: "Δεν μπορούμε να θέσουμε καμία χώρα υπό επιτήρηση τέτοιας μορφής. Μίλησα γι αυτό με την Καγκελάριο και συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη".
"Προσωπικώς βρίσκω αυτή την υπόθεση ευφάνταστη και δυσάρεστη, τη θεσμοποίηση ενός Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ελλάδα.", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο τάχθηκε εκ νέου κατά του διορισμού επιτρόπου και τόνισε: "Δεν βλέπω την αναγκαιότητα ενός επιτρόπου λιτότητας ειδικά και συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Αλλά οι Έλληνες φίλοι πρέπει ήδη να γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό αυξημένη επιτήρηση. Χθες καταστήσαμε σαφές στον κ. Παπαδήμο ότι απαιτούμε πλέον πράξεις για τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού”.
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας απαιτεί και τη δέσμευση όλων των κομμάτων, ενώ τόνισε: "Η ανάκτηση της αξιοπιστίας προϋποθέτει τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων για το νέο πρόγραμμα με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο".
Τα γερμανικά ΜΜΕ ασκούν πάντως σκληρή κριτική κατά της Καγκελαρίου με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD να αναφέρει σε σχόλιο του: "Η κα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες πρέπει να έμαθε δύο πράγματα: Ότι η μέχρι τώρα πολιτική της για την Ελλάδα δεν αποδίδει και ότι τα μέτρα των περικοπών από μόνα τους δεν αρκούν".
Επικριτικά είναι και τα σχόλια στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού "Der Spiegel" στα οποία αναφέρεται πως η γερμανική πρόταση δηλητηρίασε την πολιτική στην Ευρώπη και επανέφερε το στερεότυπο του κακού Γερμανού, που θέλει να επιβληθεί.