"Βίαια" μέτρα που καταργούν δικαιώματα δεκαετιών και ανατρέπουν τον πυρήνα του εργατικού δικαίου απαίτησαν, με σκληρό τρόπο και χωρίς να αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συναντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Χωρίς να αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, οι εκπρόσωποι της τρόικας απαίτησαν, την Παρασκευή, στη συναντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, "βίαια" μέτρα που καταργούν δικαιώματα δεκαετιών και ανατρέπουν τον πυρήνα του εργατικού δικαίου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν την υλοποίηση νέων σκληρών μέτρων με όλο και πιο άκαμπτο τρόπο για να πουν "ναι" στο δάνειο των 130 δισ., που είναι απαραίτητο για τη διάσωση της χώρας και αναπόσπαστο τμήμα της συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους.
Κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν:
Μείωση κατώτατου μισθού 751 ευρώ
Κατάργηση 13ου-14ου μισθού ή δραστική περικοπή τους
Απολύσεις σε ΔΕΚΟ – τράπεζες με κατάργηση κανονισμών προσωπικού
Πάγωμα όλων των κλαδικών συμβάσεων
Κατάργηση της 6μηνης προστασίας που δίνουν οι συμβάσεις μετά τη χρονική λήξη τους
Για τις επικουρικές, ενοποίηση σε 1 ταμείο και μεσοσταθμικές μειώσεις στις συντάξεις κατά 15%.
Κατά πληροφορίες, η συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας έγινε σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα, ενώ υπήρξαν και στιγμές που η συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας ήταν όχι μονο κυνική και υπεροπτική, αλλά έφτανε και στα όρια της αγένειας.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έγινε για τον κατώτατο μισθό. Η πλευρά της τρόικας τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί στη χώρας μας, λέγοντας ότι "και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι κατωτατοι μισθοί είναι μικρότεροι από την Ελλάδα".
Όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η απάντηση που δόθηκε ήταν: "Αν εφαρμόσουμε αυτά που μας προτείνετε για τις μειώσεις μισθών, θα έχουμε μια ακόμη πιο βίαιη βύθιση στην ύφεση. Εξάλλου, τα 3 κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν συμφωνούν με περικοπές μισθών".
Η τοποθέτηση που ακολούθησε, όμως, από τους επικεφαλής της τρόικα ήταν: "Αυτό δεν μας ενδιαφέρει".
Το κλίμα της συναντησης είχε ήδη διαμορφωθεί λιγες ώρες πριν από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ, που έστελναν το μήνυμα ότι η νέα χρηματοδοτική στήριξη δεν θα υπάρξει αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Συνάντηση με την τρόικα είχε το απόγευμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αμέσως μετά είπε σε δήλωσή του ότι η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει "μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα". Η διαπραγμάτευση γίνεται στο όνομα του έθνους, είπε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας είναι δυσχερής λόγω και της δυσπιστίας που υπάρχει, κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Τι άλλο ζητά η τρόικα
Οι παραπάνω σκληροί όροι που αφορούν σε μισθούς, εργασιακά και επικουρικές, περιλαμβάνονται στο συνολικό τελεσίγραφο, με επώδυνα μέτρα, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, και είναι ήδη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος συγκαλεί πιθανότατα το απόγευμα του Σαββάτου νέα σύσκεψη με τους κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.
Όπως προκύπτει και από το δεκασέλιδο κείμενο, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς και στα κόμματα, η τρόικα ζητά επίσης:
Κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και απολύσεις υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς
Αύξηση αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από 1-1-2012, γεγονός που θα εκτινάξει στα ύψη και το χαράτσι της ΔΕΗ στα ακίνητα
Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο επάγγελμα των δικηγόρων και των ιδιοκτητών φορτηγών
Δραστικές παρεμβάσεις και κατάργηση των ειδικών μισθολογίων που αφορούν μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολοι, δικαστικοί και γιατροί
"Φρένο" σε φορολογικές περαιώσεις και κατάργηση των πρόσφατα ψηφισθέντων διευκολύνσεων για ληξηπρόθεσμες οφειλές και ασφαλιστικές εισφορές
Αυστηρούς ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία των εφοριακών.
Έμφαση δίνει η τρόικα:
Στην ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και
Στην προώθηση ιδιωτικοποίησης 2-3 μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων μέσα στο α' τρίμηνο του 2012.
Οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από κόμματα, όσο και από κοινωνικούς εταίρους και συνδικάτα.