Με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο επίκεντρο και στη σκιά του κινδύνου επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες στο Οικονομικό Φόρουμ του Davos, στις οποίες μετέχουν 2.600 σημαίνοντες πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο επίκεντρο και στη σκιά του κινδύνου επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες στο Οικονομικό Φόρουμ του Davos, στις οποίες μετέχουν 2.600 σημαίνοντες πολιτικοί και επιχειρηματίες.
"Η μεγάλη αλλαγή: Διαμόρφωση νέων μοντέλων" είναι το μότο του φετινού Φόρουμ, τις εργασίες του οποίου άνοιξε η Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, ωστόσο υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, έφερε ως παράδειγμα το οικονομικό επίτευγμα της Γερμανίας και είπε ότι αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ζήτησε εκ νέου δημοσιονομική πειθαρχία και τάχθηκε κατά της περαιτέρω ενίσχυσης του Μόνιμου Μηχανισμού ευρωστήριξης, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστες.
"Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη, ότι δεν θέλουμε να λάβουμε δεσμεύσεις, αυτό δεν είναι αλήθεια. Έχουμε πει από την αρχή ότι στηρίζουμε το ευρώ αλλά δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα υποσχεθούμε πράγματα που στο τέλος δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε" επισήμανε στην ομιλία της η Μέρκελ.
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος μίλησε για "ημίμετρα" στην Ευρώπη, ανεπαρκή να φέρουν ανάπτυξη. Τάχθηκε υπέρ των ευρω-ομολόγων και κατήγγειλε το Βερολίνο ότι με τη μονοδιάστατη σκληρή λιτότητα και τις ανεδαφικές απαιτήσεις του κατήντησε τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης σαν "τριτοκοσμικές χώρες που εξοφλούν τα χρέη τους σε ξένο νόμισμα". "Η λιτότητα που θέλει να επιβάλει η Γερμανία θα ωθήσει την Ευρώπη σε περιδίνηση χρέους – αποπληθωρισμού" είπε ο Σόρος.
Ο κίνδυνος μετεξέλιξης του δυτικού καπιταλισμού σε κινεζικού τύπου αν δεν ληφθούν μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επισημάνθηκε σε πληθώρα τοποθετήσεων.
Οι εργασίες στο Νταβός άνοιξαν εν μέσω διαδηλώσεων "αγανακτισμένων", που αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία κοντά στον κύριο συνεδριακό χώρο με σκοπό να εντείνουν την πίεση στους συμμετέχοντες να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους την οργή και τους φόβους των εργαζομένων.
"Ναι" στην πειθαρχία, είπε κι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι από τη Ρώμη. Ωστόσο πιέζει για περισσότερες παραχωρήσεις από το Βερολίνο και την ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Και αντιμέτωπος μ' ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων απηύθυνε έκκληση για συλλογική προσπάθεια στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Την τάχιστη εφαρμογή των αποφάσεων της 9ης Δεκεμβρίου ζήτησαν σε συνάντησή τους στη Λισαβόνα οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας, τονίζοντας παράλληλα τη δέσμευσή τους για την εκπλήρωση των υπεσχημένων δημοσιονομικών στόχων με τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο να διαψεύδει πληροφορίες για νέο πακέτο προς τη χώρα του από την τρόικα.
Ο σύνδεσμος βιομηχανιών της Πορτογαλίας, ωστόσο, εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα 30 δισ. για να μην υπάρξει έλλειψη πιστώσεων στην αγορά, την ώρα που το κόστος δανεισμού της Λισαβόνας εκτοξεύθηκε στα ύψη με το επιτόκιο για τα τριετή ομόλογα να αγγίζει το 19,5%.