Ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο, πριν απο τις εθνικές εκλογές, πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, στο εθνικού συμβούλιο, τονίζοντας ότι προέχει η σωτηρία της χώρας. Έκανε απολογισμό διετίας, υιοθετώντας τόνους ήπιας αυτοκριτικής και κάνοντας αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό, εξαπέλυσε επίθεση κατά ΝΔ και κατά συμφερόντων.
Σε ανάδειξη νέου αρχηγού τον Μάρτιο, πριν από τις εθνικές εκλογές, προχωρά το ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε σήμερα στο εθνικό συμβούλιο του κόμματος από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και των κορυφαίων στελεχών. Οι εργασίες του συμβουλίου κύλησαν σε ήπιους τόνους και χωρίς να καταγραφεί εσωκομματική ρήξη.
Σε μια ομιλία που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού "να οργανωθεί για τον Μάρτιο, διευκρινίζοντας ότι προέχει η σωτηρία της χώρας και αποφεύγοντας να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Διατυπώνοντας την πρότασή του, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Προχωρούμε στην εκλογή της ηγεσίας του Κινήματός μας πριν από τις εθνικές εκλογές, ξεκινώντας όμως τη διαδικασία αφού έχουν καλυφθεί οι βασικές υποχρεώσεις για το PSI και τη δανειακή σύμβαση. Με εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών στο τέλος Απριλίου, η διαδικασία της εκλογής μπορεί να οργανωθεί για τον Μάρτιο. Το πολιτικό συμβούλιο εξουσιοδοτείται, αυτό προτείνω, για τον προσδιορισμό του ακριβούς χρονοδιαγράμματος. Αποφασίζουμε τη διεξαγωγή προγραμματικής συνδιάσκεψης πριν από τη διαδικασία εκλογής προέδρου και ανοίγουμε άμεσα, από τώρα, από αύριο τον διάλογο στις οργανώσεις μας γι' αυτό και για την εκλογική μας προετοιμασία, για τις βουλευτικές εκλογές. Το εθνικό συμβούλιο αποφασίζει τη διεξαγωγή του τακτικού μας συνεδρίου, για τον Ιούνιο".
Μάλιστα, εκ των προτέρων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε οποιαδήποτε άλλη πρόταση ως εθνικά επιζήμια. "Θεωρώ -είπε- ότι αυτή η πρόταση και κάθε υποχώρηση από μια πρόταση που δεν τηρεί τους κανόνες αλλά και που δεν κοιτάει τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, δεν θα είναι εθνικά επωφελής… Δεν προτίθεμαι να συναινέσω σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση, που δεν συνάδει με τις ανάγκες της χώρας και με τις δημοκρατικές κατακτήσεις μας μέχρι σήμερα, όπως είναι και η εκλογή από τη βάση, από τους ίδιους τους πολίτες, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ".
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε απολογισμό της διετίας στην οποία κυβέρνησε, προέβη σε μια αυτοκριτική -που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ήπια- προσπάθησε να εξηγήσει γιατί τελικά κατέφυγε στο μνημόνιο, ενώ υπερασπίστηκε ακόμη και την απόφασή του για το δημοψήφισμα.
Στέλνοντας μήνυμα και προς τους επίδοξους διαδόχους του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Θέλω να σας παρακαλέσω για κάτι σήμερα, είναι πρώτα απ' όλα να βγάλετε για λίγα λεπτά από το μυαλό σας τις διαδικασίες, τα χρονοδιαγράμματα, τις πιθανές αντιθέσεις, τις προσωπικές φιλοδοξίες, θεμιτές κατά τα άλλα, και απλά να ακούσετε έναν άνθρωπο που, μέσα σε δύο χρόνια πρωθυπουργίας, τα είδε και τα έζησε όλα. Μια διετία τόσο πυκνή, όσο μια δεκαετία".
Ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά στελεχών, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάνοντας λόγο για κάποιους οι οποίοι όψιμα καταγγέλλουν το μημόνιο. "Κάθε μέρα που περνάει και έχουμε φύγει από τη χρεοκοπία -ανέφερε- είναι ένα κατόρθωμα όλων μας. Ένα θρίλερ, που καθημερινά διαχειριζόμασταν τα δύο αυτά χρόνια, και σήμερα το διαχειρίζεται η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, την οποία στηρίζουμε. Αυτό, κανείς μας δεν δικαιούται να το προσπερνάει, ή να παριστάνει ότι το αγνοεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανένας, κατ' επάγγελμα ή όψιμος αντιμνημονιακός, δεν μπορεί να την αγνοήσει.
Σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη στάση την οποία τηρεί απέναντι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. "Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση από αυτήν που κάναμε καθημερινά, εγώ δηλαδή και το σύνολο των κορυφαίων στελεχών μας, απλά κοροϊδεύει τον κόσμο" ανέφερε και πρόσθεσε: "Γι' αυτό και όσοι αναθεμάτιζαν αυτή την πολιτική, τώρα την υπογράφουν. Ακόμα κι αν ντρέπονται να το πουν, είναι αδιανόητο την ώρα που άλλες πολιτικές δυνάμεις σύρονται σήμερα, εκ των πραγμάτων, στη στήριξη όσων κατήγγελλαν συστηματικά χθες, να είμαστε εμείς αυτοί που εμφανίζουμε μια εικόνα πολιτικού προβλήματος… Όποιος και να κυβερνήσει, θα είναι υποχρεωμένος να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που εμείς χαράξαμε και εξασφαλίσαμε για τη χώρα, ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά".
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στα συμφέροντα κάνοντας λόγο για προσπάθειες να ποδηγετηθεί η πολιτική. "Δεν έχω -σημείωσε- καμία προσωπική βεντέτα με κανέναν. Έχω, όμως, σκληρή σύγκρουση με πρακτικές και αντιλήψεις που μας κρατάνε πίσω. Αγαπητοί σύντροφοι, ο εκβιασμός της πολιτικής ζωής από παράγοντες των Μέσων Ενημέρωσης είναι ένα γεγονός. Εγώ θέλω καθαρές σχέσεις, αλλά εδώ έχουμε εκβιασμούς και έχουμε εκθρέψει αυτούς τους εκβιασμούς για δουλειές, για δάνεια, για πολλά άλλα. Αυτή είναι μόνο μια πτυχή που διατρέχει το πολιτικό, οικονομικό και 'μιντιακό' σύστημα. Και δεν είναι ένα απομονωμένο γεγονός. Είναι μια ολόκληρη κουλτούρα στη χώρα μας".
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γ. Παπανδρέου σε επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος προσωπικά και μέλη της οικογένειάς του, με αφορμή τις οποίες μάλιστα χρησιμοποίησε μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου.
"Πολλοί με παρεξηγούν. Θεωρούν την ευγένειά μου ως αδυναμία. Αλλά αγαπητοί σύντροφοι, έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Ναι, εγώ. Έχω συγκρουστεί ακόμα και με τη δική μου συνείδηση, αλλά χάριν της σωτηρίας του έθνους. Έχω απωθήσει προσωπικές μου πιθανές φιλοδοξίες. Έχω διαπραγματευτεί εντός και εκτός Ελλάδας με τις πιο δύσκολες συνθήκες. Από την ένταξη της Κύπρου, μέχρι τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Έχω συγκρουστεί με διάφορα συμφέροντα. Έχω ακούσει και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, και η οικογένειά μου, συνεχείς συκοφαντίες. Για τις άνανδρες και ανήθικες επιθέσεις στην οικογένειά μου, απαντώ με μια φράση του Ανδρέα: Εμένα θέλετε να χτυπήσετε; Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα!" τόνισε.
Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο βήμα ανέβηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αν και δεν έκρυψε στην τοποθέτησή του τη διαφωνία του με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν προχώρησε σε ρήξη τονίζοντας ότι τώρα προέχει η σωτηρία της χώρας και ότι ο ρόλος του είναι στο υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε την ομιλία του με θετικά λόγια για τον κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι η συνεργασία τους έχει αποδείξει "τι σημαίνει η πίστη στην ενότητα και η διαφύλαξη της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης". Κατήγγειλε, πάντως, ότι έχει ήδη αρχίσει μία υπόγεια, εξευτελιστική για το ΠΑΣΟΚ, προεκλογική εκστρατεία.
Στις δικές τους τοποθετήσεις τους, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε ότι δεν πρέπει να σκέφτεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία εκλογής στο ΠΑΣΟΚ που δεν απευθύνεται στη βάση, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εσωκομματικές εκλογές τον Μάρτιο, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής επισήμανε ότι θα ήταν ασφαλέστερο για το ΠΑΣΟΚ αν οι εσωκομματικές εκλογές γίνονταν μετά τις εθνικές, με καθαρότητα.