Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για μείωση του κατώτερου ημερομισθίου και περικοπή του 13ου και 14ου μισθού άφησε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Λούκας Παπαδήμος, λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για μείωση του κατώτερου ημερομισθίου και περικοπή του 13ου και 14ου μισθού άφησε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Λούκας Παπαδήμος, λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
"Δεν υπάρχουν προειλλημένες αποφάσεις. Οι τελικές θέσεις της κυβέρνησης θα διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της προστασίας των πιο αδυνάμων στρωμάτων. Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό, ούτε 13ο και 14ο μισθό. Πρέπει να νοιαστούμε και για αυτούς", τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.
"Δεν μπορούμε επομένως να μην εξετάσουμε το ρόλο και τη συμβολή του μισθολογικού κόστους στην ανταγωνιστικότητα, όταν υπάρχουν στρεβλώσεις και οι συνέπειές τους, και όταν αυτές οι στρεβλώσεις και οι συνέπειές, είναι σήμερα εμφανείς στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα με την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές με τη συμφωνία και των δύο πλευρών, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι", συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Kαι συμπλήρωσε: "Ρωτάτε, κύριε Τσίπρα, αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μειώσεις ή πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Σας απαντώ ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευθούν. Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο κοινωνικός διάλογος, η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρει θέση επί των συγκεκριμένων θεμάτων της διαπραγμάτευσης".
"Aνεξαρτήτως του τι προτείνουν οι δανειστές μας, οφείλουμε να εξετάσουμε από κοινού με τους κοινωνικούς φορείς μέτρα και πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα που έχει απωλεσθεί… Θα δούμε λοιπόν πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Είναι όμως σαφές ότι για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα περιθώρια προσαρμογών είναι πολύ περιορισμένα", είπε καταλήγoντας ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι έτσι η χώρα οδηγείται στο γκρεμό και τη χρεοκοπία.
Λίγες ώρες αργότερα, και το υπουργείο Εργασίας άφηνε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ζητώντας από τους κοικωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία. Κύκλοι του υπουργού κ. Κουτρουμάνη έλεγαν: "Αποδεκτή η μείωση μισθών εκεί που επιβάλλεται για να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Να ειπωθεί ανοιχτά από τους κοινωνικούς εταίρους σε ποιες συμφωνίες καταλήγουν σε σχέση με τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο. Πρέπει να αποφύγουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου".
Και νέες αναφορές στην ανταγωνιστικότητα
Το βράδυ, ο Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε και πάλι στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στη χώρα. Όπως είπε, κατά την περίοδο 2001-2009, η σωρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνη, βάσει του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, έφθασε το 23%.
"Ένα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας της πρώτης δεκαετίας της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, με όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας, έχει ήδη ανακτηθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Και το εμπορικό έλλειμμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Είναι αναγκαίο όμως να εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειες, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος" επισήμανε.
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, λέγοντας: "Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για τις συζητήσεις με την τρόικα. Πρωταρχική προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή με τρόπο επωφελή για την Ελλάδα είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας και των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν".
Ο κ. Παπαδήμος θύμισε ότι οι Έλληνες "είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρωζώνη, σε όρους ετήσιων ωρών εργασίας", ενώ τόνισε εμφατικά ότι "το μέλλον της Ελλάδας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την Ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ" και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: "Δεν υπάρχουν οικονομικά θαύματα. Υπάρχει μόνο η σκληρή πειθαρχημένη δουλειά και η ενότητα του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά".
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την πλευρά του IIF για το "κούρεμα", μίλησε για "διαβουλεύσεις σε εξέλιξη".