Όλα τα κρίσιμα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, που καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα για τη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο, βάζει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους υπουργούς αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους.
Όλα τα κρίσιμα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, που καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα για τη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο, βάζει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους υπουργούς αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συναίνεση κομμάτων και φορέων.
Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Την Τετάρτη, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί και με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα των εργαζομένων, με τους οποίους αναμένεται να συζητηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για περικοπή ακόμα και των κατωτέρων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το αίτημα των εργοδοτών για μείωση του μισθολογικού κόστους, τα οποία όμως, αποτελούν αιτία "πολέμου" για τους συνδικαλιστές.
Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο, απέφυγε να δεσμευθεί για "κόκκινες γραμμές" στα μισθολογικά, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα του κατώτατου μισθού δεν το βάζουν στο τραπέζι οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά μόνον η τρόικα.
"Στο τραπέζι είναι όλο το φάσμα -είπε ο κ. Κουτρουμάνης- αλλά κανένας κοινωνικός εταίρος δεν έχει θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Δεν θέλω να βάλω ακόμα κόκκινες γραμμές. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα μισθολογικά".
Οι εργοδοτικοί φορείς ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και έμποροι θα προσέλθουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με κοινή θέση να μην πειραχτεί ο κατώτατος μισθός και με προτάσεις για πάγωμα αμοιβών και μισθολογικών ωριμάνσεων, ζητώντας φορολογικές ελαφρύνσεις, ευνοϊκες ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία και άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν κατά 45% το συνολικό μισθολογικό κόστος.
Αν μειωθεί κατά 10% το μη μισθολογικό κόστος, θα συρρικνωθεί συνολικά η ετήσια μισθολογική δαπάνη των επιχειρησεων κατά 2 δισ. (από 45 δισ. σε 43 δισ.).
Επιπλέον, οι έμποροι ζητούν πάγωμα των μισθών για μια τριετία μέχρι το 2014, καθώς το 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2010) η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε κατά 28.260 άτομα, ενώ έκλεισαν 68.000 εμπορικές επιχειρησεις.
Ο ΣΕΒ έχει θέσει ανεπισήμως θέμα παγώματος των επιδομάτων τριετίας όσο διαρκει η κρίση, ενώ το ίδιο προσανατολίζεται να ζητήσει και η ΓΣΕΒΕΕ.
Έμποροι και βιοτέχνες προτείνουν οι πόροι που θα χαθούν από τη μείωση των εισφορών να αναπληρωθούν με την επιβολή εισφοράς 1 τοις χιλίοις επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, που θα καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.
Η ΓΣΕΕ, η οποία θα προσέλθει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό χωρίς την παρουσία των παρατάξεων της αριστεράς, θα προειδοποιήσει ότι θα συμμετάσχει σε διάλογο αν τεθεί θέμα μείωσης μισθών.