Κύκλο επαφών με τη ΓΣΕΕ και εργοδοτικούς φορείς ξεκινάει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός υπό την πίεση της τρόικας, που επιστρέφει στην Αθήνα στις 16/1 και αναμένεται να ζητήσει διευκόλυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μείωση μισθών, ακόμα και των κατώτατων.
Κύκλο επαφών με τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ και τους άλλους εργοδοτικούς φορείς ξεκινάει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός υπό την πίεση της τρόικας, που επιστρέφει στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου και αναμένεται να ζητήσει μείωση μισθών, συμπεριλαμβανομένων και των κατωτάτων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και διευκόλυνση της εξάπλωσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Άτυπες συναντήσεις άρχισε και ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος έχει δεχτεί πιεσεις από τους αξιωματούχους να ενθαρρύνει τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων για θέματα μείωσης μισθολογικού κόστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδότες θα ζητήσουν συρρίκνωση των επιδομάτων πολυετίας που ανεβάζουν το μισθολογικό κόστος. Από πλευράς εργαζομένων, η ΓΣΕΕ θα παραστεί στις συναντήσεις, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα λάβει μέρος σε διάλογο για μείωση μισθών.
Έως σήμερα, πάντως, επισήμως, μόνον οι επιχειρηματίες στον τουρισμό έχουν ζητήσει μείωση 20% έως 40%, ώστε ο μισθός του πρωτοδιόριστου -που κυμαίνεται από 877 έως 957 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα- να συρρικνωθεί στον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εξαγγείλει ότι όσες επιχειρήσεις ενταχθούν από την 1η Μαρτίου στο σύστημα της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα έχουν έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, αφού το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό και φθάνει το 45%.
Η απώλεια στα έσοδα των ταμείων από τη μείωση των εισφορών σχεδιάζεται να αναπληρωθεί από νέους πόρους που θα αναζητηθούν εκτός ασφαλιστικού συστήματος, σε συνεργασία με την ομάδα Ράιχενμπαχ, όπως είναι η επιβολή τέλους επί του τζίρου των επιχειρήσεων.