Ειδοποιητήριο απόλυσης από το Δημόσιο μέσω δικαστικών επιμελητών λαμβάνουν από χθες δεκάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου που υπηρετούσαν τα τελευταία χρόνια στον οργανισμό “Θέμις Κατασκευαστική”, εποπτείας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ειδοποιητήριο απόλυσης από το Δημόσιο μέσω δικαστικών επιμελητών λαμβάνουν από χθες δεκάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου που υπηρετούσαν τα τελευταία χρόνια στον οργανισμό “Θέμις Κατασκευαστική”, εποπτείας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με την κατάργηση του οργανισμού, βάση του πρόσφατου νόμου και την υπαγωγή του στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, 55 υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προϋπηρεσία έως και 13 χρόνια, κρίθηκαν ως πλεονάζοντες και από την Δευτέρα και για ένα χρόνο βγαίνουν στην εφεδρεία, που σημαίνει στη συνέχεια απόλυση.
Συνολικά εκτιμάται ότι θα βγουν στην εφεδρεία, περίπου 500 υπάλληλοι αορίστου χρόνου από 44 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευθούν, όπως η "Αγρογή", η "Κτηματική εταιρεία του δημοσίου", τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η ΔΕΠΑΝΟΜ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ, το ΕΙΝ και άλλοι. Οι υπάλληλοι που είδαν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, υπέχουν στην ουσία θέση μονιμότητας.
Την ίδια ώρα, σε φιάσκο καταλήγει το μέτρο της εφεδρείας, καθώς ενώ είχε συμφωνηθεί με την τρόϊκα να απολυθούν έως σήμερα 30.000 υπάλληλοι, έχουν οδηγηθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και εφεδρεία, περίπου 1.200.
Επίσης άλλοι 8.500 που συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά μετά τον Οκτώβριο, λογίζονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως έφεδροι, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον θα τους μετρήσουν ως τέτοιους οι δανειστές μας.
"Πάει πίσω" το ενιαίο μισθολόγιο
Παρ' ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα, δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες για το πρώτο 15ήμερο Ιανουαρίου, με το παλιό μισθολόγιο.
Αιτία είναι το γεγονός ότι ορισμένα υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά επίσης και πολλοί δήμοι και μεγάλα νοσοκομεία δεν έχουν κάνει ακόμα την επανακατάταξη των υπαλλήλων, με βάση το νέο βαθμολόγιο, άρα δηλαδή να επικαιροποιήσουν και τις νέες αποδοχές τους, καθώς το βαθμολόγιο συνδέεται με το μισθολόγιο.
Τα στοιχεία αυτά δεν τα έχουν αποστείλει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Λογιστηρίου του Κράτους, από την οποία πλέον μισθοδοτούνται και έτσι εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς θα αρχίσουν να πληρώνονται με το νέο μισθολόγιο ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο.
Στις περιπτώσεις αυτές, εκτός από τις περικοπές που θα δουν λόγω του νέου μισθολογίου, θα πάρουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σχεδόν χρεωστικά, καθώς σε αυτά θα συμπεριληφθούν και οι διαφορές που προκύπτουν από την 1η Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του ενιαίου μισθολογίου.
Από την άλλη, λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής του μισθολογίου, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί καθώς οι δαπάνες δεν εμφανίζουν τις περικοπές που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό. Μάλιστα για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε με εγκύκλιο του, μέχρι την Τρίτη να μεριμνήσουν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου, ώστε να κάνουν την βαθμολογική επανακατάταξη των υπαλλήλων και να πληρωθούν με το ενιαίο μισθολόγιο.