Η ομολογία-σοκ του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για το ρόλο Τούρκων πρακτόρων στις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση, τη δεκαετία του '90 προκαλεί "θύελλα" αντιδράσεων. Η Αθήνα ζητά ενημέρωση από την Άγκυρα, έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων.
"Θύελλα" αντιδράσεων προκαλεί η ομολογία-σοκ του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για το ρόλο Τούρκων πρακτόρων στις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση, τη δεκαετία του '90.
Σε δήλωση που έκανε προχθές στην εφημερίδα "Birgun", ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι ορισμένες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα μας κατά τη διετία 1995-97 τις έβαλαν Τούρκοι πράκτορες.
Στη δήλωσή του στην εφημερίδα, που κυκλοφόρησε με τίτλο "Καίγαμε τα ελληνικά δάση", ο Μεσούτ Γιλμάζ κάνει λόγο για "αντίποινα σε ελληνικά δάση", επικαλούμενος έκθεση για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επί πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ.
"Στην έκθεση -αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιλμάζ- συμπεριλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες, με εξαίρεση όσες αποτελούν κρατικά μυστικά, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας".
Η Αθήνα ζητά ενημέρωση από την Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας σημειώνει ότι "οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν" και προσθέτει: "Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας".
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων που καλούν την κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις και ενδεχομένως αποζημιώσεις από την Τουρκία για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν "οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα".
Από τον ΛΑΟΣ σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους πως "όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων – εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών" και προσθέτουν: "Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους".
Ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι "οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεως".
Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη καλεί την κυβέρνηση "πρώτον, να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα και δεύτερον, να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις".
"Οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ υποχρεώνουν την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μιλήσει υπεύθυνα για το όλο ζήτημα. Τα όσα αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν στοιχεία που αναμφισβήτητα διαμορφώνουν αρνητικό πολιτικό περιβάλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Ο απόστρατος αξιωματικός Σάββας Καλεντερίδης, με μακρά θητεία στην Άγκυρα όπου υπηρετούσε εκείνη την περίοδο, επισημαίνει μιλώντας στο MEGA ότι υπήρχαν τότε πληροφορίες περί δράσης Τούρκων πρακτόρων στις πυρκαγιές της Πεντέλης το 1995 και του Σέιχ Σου το 1997.