Αντιδράσεις δημιουργούν οι αιχμές που άφησε ο πρόεδρος της επιτροπής Πόθεν Έσχες Βαγγέλης Αργύρης για τους 11 βουλευτές που βρίσκονται στο στόχαστρο των ορκωτών λογιστών αφού δεν δικαιολόγησαν πού πήγαν χρήματα ως 400.000 ευρώ που είχαν στις καταθέσεις τους.
Αντιδράσεις δημιουργούν οι αιχμές που άφησε ο πρόεδρος της επιτροπής Πόθεν Έσχες Βαγγέλης Αργύρης για τους 11 βουλευτές που βρίσκονται στο στόχαστρο των ορκωτών λογιστών αφού δεν δικαιολόγησαν πού πήγαν χρήματα ως 400.000 ευρώ που είχαν στις καταθέσεις τους.
Ο κ. Αργύρης έχει ζητήσει ήδη από τους ορκωτούς ελεγκτές να ελέγξουν άμεσα τους 11 βουλευτές για να διαπιστωθεί αν έχει γίνει εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, ενώ "άπλετο φως" για να μην πέσει "σκιά" και στους 300 ζητούν οι βουλευτές.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος με μια οργισμένη ανακοίνωση κάνει λόγο για κακόβουλα δημοσιεύματα που προκλήθηκαν από "ανευθυνοϋπεύθυνους" και αιτιολογεί που πήγαν οι 420.000 ευρώ που προήλθαν από πώληση ακινήτων του.
Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης αναφέρεται ότι από το ποσό αυτό είχαν καταβληθεί: 226.638 ευρώ για φόρους κληρονομιάς προς την Α' ΔΟΥ Αθηνών, 34.188 ευρώ για επιμεριστικό φόρο πώλησης ακινήτων, 71.241 ευρώ προς εξόφληση οφειλών προς το Ταμείο Νομικών, 20.349 ευρώ για φόρο εισοδήματος, 68.000 ευρώ καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα. Συνολικά δηλαδή κατεβλήθησαν αμέσως σε μετρητά 420.417 ευρώ.
Ο Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές σε ένα θέμα που αφορά όλους τους βουλευτές. "Οι ορκωτοί λογιστές να καλέσουν αυτούς τους 11, να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα να επιληφθεί άμεσα η επιτροπή ελέγχου του 'πόθεν έσχες'. Πρέπει μα δοθούν πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό", είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
"Όφειλε η Βουλή των Ελλήνων για να προστατεύσει το πολιτικό σύστημα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, πρώτα να ολοκληρώσει τον έλεγχο και εν συνεχεία να δημιουργούνται ερωτηματικά που προσβάλουν και την κοινωνία και εμάς τους έντιμους φορολογούμενους βουλευτές", δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.
Για έλεγχο τυχόν ασαφειών που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια μιλά ο ΛΑΟΣ: "Κάποιοι επιμένουν 'να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο', στης οποίας την καμπούρα κρύβονται ανομήματα και μίζες πολλών δεκαετιών", αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Για ανεπάρκεια των θεσμών και αναποτελεσματικότητα των εργαλείων που υπάρχουν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. "Για την περίφημη 'υπόθεση των 11', αν και μέλος της επιτροπής δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα ζητήσω ενημέρωση και εξηγήσεις", συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εφέτος οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των μελών του Κοινοβουλίου δημοσιοποιούνται και στο Διαδίκτυο.
Με βάση αυτές, τα εισοδήματα των πολιτικών αρχηγών για το 2009 παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις, με εξαίρεση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος τα αύξησε κατά 150.000 ευρώ σε σχέση με το 2008. Ο ίδιος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι η αύξηση προέρχεται από την πώληση των δικαιωμάτων της εκπομπής του στο Τelecity σε κυπριακό κανάλι.
Στη χρησιμότητα της ενημέρωσης του πολίτη για το πώς μεταβλήθηκε η σημερινή περιουσία των πολιτικών κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας στέκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι. "Ελάχιστη πρακτική αξία έχει η σημερινή κίνηση της Βουλής αν δε συνοδεύεται και από τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες βουλευτών και υπουργών για το πρώτο έτος εκλογής τους ώστε να μπορούμε να μάθουμε ποιοι και πόσο πλούτισαν από την πολιτική. Ταυτόχρονα, πρέπει άμεσα να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για τις αναλήψεις σημαντικών ποσών μέσα στο 2009, πρώτη χρονιά της κρίσης" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.