Την... πόρτα των απολύσεων, για χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο, άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, λόγω του φιάσκου της εφεδρείας.
Αν δεν απολυθούν τώρα 20.000 – 30.000 υπάλληλοι από το δημόσιο, στο τέλος θα αναγκαστούμε να απολύσουμε 500.000, εκτίμησε ο κ. Γιαννίτσης μιλώντας στην εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης "NET Week", με την Έλλη Στάη, ανοίγοντας έτσι την… πόρτα των απολύσεων για χιλιάδες εργαζόμνεους στο δημόσιο, λόγω του φιάσκου της εφεδρείας.
"Εάν αυτή τη στιγμή θα πονέσουν 10.000, 20.000, 30.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους, και εάν θα βρω τρόπο να τους στηρίξω στην διαδικασία αυτή, ή αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επίπτωση, όπου οι επιπτώσεις θα είναι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Για 100.000 για 200.000, για 500.000 ανθρώπους. Αυτό είναι ένα δίλημμα, το οποίο είναι εξαιρετικά σκληρό" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση, Δημήτρη Ρέππα, ο κ. Γιαννίτσης επανέλαβε με πιο συγκρατημένο τρόπο, ότι η επιδίωξη να μειωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2015, με συνταξιοδοτήσεις και περιορισμένες προσλήψεις, είναι ουσιαστικά ανέφικτος.
"Ξέρω ότι το μεσοπρόθεσμο -ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης-προβλέπει αυτό και αναρωτιέμαι εάν αυτό ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο με μείωση προσωπικού. Τη φυσιολογική".
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας τάχθηκε κατά του μετώπου των απολύσεων, δηλώνοντας ότι ο στόχος της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο, θα επιτευχθεί εάν χρειαστεί, με ακόμη δραστικότερη μείωση των προσλήψεων. Στην πράξη αυτό δείχνει να σημαίνει ότι ο κανόνας ένας προς πέντε, δηλαδή πέντε συνταξιοδοτήσεις προς μία πρόσληψη, που πρόκειται να εφαρμοστεί το 2012, ίσως αλλάξει και οδηγήσει ακόμη και σε "πάγωμα" των προσλήψεων.
"Μπορεί να ρυθμίζεται αναλόγως, από χρόνο σε χρόνο ή και από 6μηνο σε 6μηνο. Αναλόγως της παρατήρησης του πως εξελίσσονται τα πράγματα. Μπορεί να προσαρμόζεται η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις" επισήμανε ο κ. Ρέππας.
Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στον τομέα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών του δημοσίου, παρ' ότι αυτές έχουν δρομολογηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο.