Συστάσεις για πειθαρχία αλλά και για ανάπτυξη έκανε η Άγκελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο μήνυμά της, απευθυνόμενη στους Γερμανούς και εμμέσως σε όλη την Ευρώπη. Συνεχείς προειδοποιήσεις απευθύνουν οι Οίκοι Αξιολόγησης προς την Ευρωζώνη.
Συστάσεις για πειθαρχία αλλά και για ανάπτυξη έκανε η Άγκελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο μήνυμά της, απευθυνόμενη στους Γερμανούς και εμμέσως σε όλη την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά: "Στην Ευρώπη, τη χρονιά αυτή, ήρθαμε ο ένας πιο κοντά στον άλλον και ειδικά τα 17 μέλη της Ευρωζώνης. Φυσικά, τώρα πρέπει οι συμφωνίες που υιοθετήσαμε να υλοποιηθούν. Πρέπει παντού να υπερψηφισθούν και από τα εθνικά Κοινοβούλια. Και πάνω από όλα, στο μέλλον να τηρήσουμε τις συμφωνίες αυτές".
Και πρόσθεσε: "Ως επόμενο βήμα, πρέπει να φροντίσουμε για την ανάπτυξη, να την αναζωογονήσουμε και να επενδύσουμε στο μέλλον – φυσικά όχι με δανεικά χρήματα- έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης".
Προειδοποιούν οι Οίκοι Αξιολόγησης
Η Ευρώπη παραμένει στο στόχαστρο των αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης που προειδοποιούν με υποβάθμιση σχεδόν όλες της χώρες της Ευρωζώνης. Ο Οίκος Fitch διατήρησε στην αξιολόγησή του για τη Γαλλία το τριπλό Α, υποβάθμισε όμως από σταθερή σε αρνητική την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Ταυτόχρονα ο αμερικανικός Οίκος Αξιολόγησης προειδοποίησε με υποβάθμιση έξι χώρες της Ευρωζώνης, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Κύπρο. Ο Οίκος Fitch εκτιμά ότι "η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών δεν οδήγησε σε μια συνολική λύση της κρίσης χρέους στη Ευρωζώνη. Ο στόχος αυτός παραμένει άπιαστος".
Νέο χτύπημα, από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, ήρθε με την υποβάθμιση κατά δυο θέσεις το αξιόχρεο του Βελγίου, και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβάθμιση.
Αμερικανοί αναλυτές λένε ότι δεν βλέπουν φως όσο το Βερολίνο επιμένει στη σκληρή γραμμή και όσο οι Ευρωπαίοι δεν παίρνουν άμεσα, χειροπιαστά μέτρα. Ο Τζέφρι Σακς, αναλυτής από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "η Ευρώπη έχει πάρει πολύ περίεργη πορεία. Βεβαίως η Γερμανία είναι αυτή που υπαγορεύει τα πάντα. Από ευρωπαϊκής πλευράς η Γερμανίας έχει εμμονή με τα ελλείμματα προϋπολογισμού ενώ αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ευρώπη είναι ρευστότητα και να φτιάξει τον τραπεζικό τομέα. Λύσεις δεν έχουμε, όμως που θα μπορούσαν να αναθερμάνουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Για να φτιάξει ρευστότητα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση και η ΕΚΤ να αναλάβει ως κεντρική τράπεζα. Κανένα απ' τα δύο όμως δεν συμβαίνει".
Ζήτημα χρόνου θεωρείται πλέον και από Γάλλους αναλυτές η υποβάθμιση της χώρας τους από τον Οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
"Πόλεμος" μεταξύ Γαλλίας – Βρετανίας
Εν τω μεταξύ, η αντεπίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Σαρκοζί εναντίον των Οίκων αξιολόγησης συνοδεύθηκε από επικρίσεις για την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας, οδηγώντας σε πόλεμο… λέξεων με την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αναφέρει ότι "είναι αλήθεια ότι η οικονομική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας είναι σήμερα πολύ ανησυχητική και προτιμούμε να είμαστε Γάλλοι παρά να είμαστε Βρετανοί". Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Φρ. Φιγιόν και του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Κριστιάν Νουαγιέ, ήταν σε ανάλογο ύφος με του υπουργού Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, επίθεση εξαπέλυσαν κατά του Παρισιού Βρετανοι αξιωματούχοι, ο Τύπος και παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί βρίσκεται σε πανικό.
Πρέπει να σταματήσουν τα απαράδεκτα σχόλια και να πέσουν οι τόνοι, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.